Un comisar european promite imunizarea anti-COVID-19 a populației UE până în iulie

  • 22 Martie 2021 15:22
Un comisar european promite imunizarea anti-COVID-19 a populației UE până în iulie

Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, estimează că până la jumătatea lunii iulie populația Uniunii Europene va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care până atunci vor fi livrate statelor membre, toate produse în blocul comunitar, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

''Avem clar în mâinile noastre capacitatea de a livra între 300 și 350 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie'', a spus comisarul european într-un interviu acordat duminică seară postul francez de televiziune TF1.

Pentru o dată atât de simbolică în Franța cum este 14 iulie, Ziua Națională a acestei țări, ''avem capacitatea să obținem imunitatea la nivel de continent'', a adăugat politicianul francez.

El a remarcat și orizontul de timp similar evocat de președintele american Joe Biden, care de asemenea a promis că vaccinarea va permite o revenire la normalitate în jurul Zilei Naționale a SUA (4 iulie), și de asemenea de premierul britanic Boris Johnson, care a vorbit despre luna iunie.

''Este ultima linie dreaptă pentru că știm că pentru a învinge această pandemie există o singură soluție: vaccinarea. Vaccinurile vin, vor fi aici'', a insistat comisarul european.

Uniunea Europeană așteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că în unele state membre ''se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei.

Aceste doze așteptate sunt împărțite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson și 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, state ale UE s-au plâns de întârzieri și calendare incerte în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca și 10 milioane Moderna.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău