Un cineast din R.Moldova a obținut premiul ”Cel mai bun regizor ” la VIVA Film Festival 2019, Sarajevo

  • 24 Septembrie 2019 18:05
Un cineast din R.Moldova a obținut premiul ”Cel mai bun regizor ” la VIVA Film Festival 2019, Sarajevo

Regizorul moldovean Dumitru Grosei a obținut cu filmul ”Călărași – un ținut la poarta raiului” premiul pentru ”Cel mai bun regizor” la cea de-a V-a ediție a VIVA Film Festival 2019, care a avut loc în Sarajevo din Bosnia-Herțegovina, în perioada 18-22 septembrie, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, VIVA Film Festival intră în top 100 cele mai bune festivaluri din lume și este unul din cele mai mari festivaluri din Bosnia-Herțegovina. Filmele selectate la acest festival sunt proiectate concomitent și în alte 17 orașe din Bosnia-Herțegovina. Festivalul are 3 categorii: film ecologic, film religios și film turistic, unde au fost selectate în concursul oficial 96 de pelicule din toate țările și continentele.

Este de menționat că din iulie 2018 până în prezent,  filmul ”Călărași – un ținut la poarta raiului” a adunat 20 selecții și 5 premii în țări precum SUA, Rusia, Grecia, Olanda, România, India, Letonia, Iran, Irak, Bosnia-Herțegovina și Brazilia.

Recent, filmul ”Călărași  - un ținut la poarta raiului” a mai înregistrat un record: este primul film din Republica Moldova căruia i s-a făcut o audiodescripție și subtitrare pentru spectatorii cu nevoi speciale de auz și văz. Audiodescripția filmului s-a făcut în cadrul proiectului „Dezvoltarea și popularizarea tehnicilor de audiodescripție a filmelor în Țările Parteneriatului Estic, finanțat de International Visegrad Fund și administrat de „Human Doc” din Polonia. Audiodescripția filmului a fost realizată de Alianța INFONET (Chișinău), de către Victor Koroli, Viorel Zaporojan și Elena Cojocari. Acum filmul este disponibil și pentru această categorie de spectatori, neglijată în țara noastră, potrivit specialiștilor, aproape în totalitate.

Regizorul Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994, a studiat  la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995, a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul ”Capitaine Conan”. În prezent, Dumitru Grosei locuiește în Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova.

Un cineast din R.Moldova a obținut premiul ”Cel mai bun regizor ” la VIVA Film Festival 2019, Sarajevo

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău