Un Centru de Intervenție Timpurie a fost inaugurat la Criuleni
-
12 Februarie 2020 18:25
Primul Centru de Intervenție Timpurie din estul Republicii Moldova a fost inaugurat miercuri, 12 februarie, la Criuleni. De asistența, consilierea și intervenția specialiștilor centrului vor putea beneficia familii cu necesități speciale din raioanele Criuleni și Dubăsari, copii cu tulburări de dezvoltare, precum și cu risc de apariție a acestora, transmite MOLDPRES.
Crearea și amenajarea instituției, precum și instruirea angajaților, au fost posibile datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Acces la serviciile de Intervenție Timpurie” și implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (FCPS) din localitate.
Activitatea Centrului va fi asigurată de o echipă de specialiști, pregătită pentru prevenirea riscurilor de dezvoltare a copiilor până la 3 ani, prin susținerea familiilor cu servicii gratuite. În cadrul centrului activează pediatru, neurolog, kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog și un asistent social.
„Dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie prezintă o necesitate stringentă din cauza accesului redus la acest tip de servicii la nivel local. Pentru a asigura calitatea acestor servicii, am pus accentul pe parteneriatul creat între societatea civilă și autoritățile publice locale, parteneriat care va asigura și durabilitatea serviciilor”, a declarat Daniela Leahu, director de proiect la Fundația Soros-Moldova.
„Am reușit să realizăm activitățile planificate în proiect datorită insistenței tuturor partenerilor, precum și datorită implicării financiare a Centrului de Sănătate Criuleni, în incinta căruia va funcționa Centrul”, a afirmat, la rândul său, Ina Cazacu, directorul proiectului în cadrul AO FCPS.
Valoarea totală a grantului folosit pentru lansarea centrului de la Criuleni este de 48 517 de euro. Consiliul raional Criuleni a contribuit cu suma de 300 mii lei, iar din bugetul Centrului de Sănătate Criuleni au fost alocați peste 50 mii de lei pentru lucrările de consolidare a acoperișului și amenajare interioară. Totodată, aproape 80 mii de lei a fost colectată de către AO FCPS de la cetățenii care au direcționat în acest scop 2% din impozitul lor pe venit.
Crearea și dotarea instituției se înscrie în cadrul Proiectului susținut de UE „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros- Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.
Sursa:Moldpres