Un centru de diagnostic și tratament al patologiei colului uterin, deschis la Chișinău

  • 29 Ianuarie 2019 16:57
Un centru de diagnostic și tratament al patologiei colului uterin, deschis la Chișinău

Un centru de referință în colposcopie, menit să presteze femeilor servicii de diagnostic și tratament al patologiei colului uterin, a fost deschis în incinta Institutului Mamei și Copilului. Centrul a fost dotat cu aparataj de ultimă generație, prin intermediul programului Kusanone, susținut de Ambasada Japoniei în Republica Moldova. Costul dotărilor se ridică peste 84 de mii de dolari, transmite IPN.

Directoarea centrului, Uliana Tabuica, a spus că colposcopia este o examinare amănunțită a colului uterin, care este recomandată în cazul în care rezultatele testului Papanicolau arată celule cervicale anormale. Echipamentul de care dispune centrul este destinat tratamentului leziunilor pre-canceroase care pot să apară pe colul uterin al femeilor sub acțiunea virusului papiloma-uman. Colposcopul mărește imaginea colului uterin de 60, 80 și 100 de ori.

Uliana Tabuica a mai spus că pentru persoanele asigurate colposcopia va fi gratuită, iar pentru cele neasigurate procedura va costa 54 de lei. Dacă va fi necesar de prelevat și biopsia, suplimentar vor plăti încă 215 de lei.

Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și-a exprimat convingerea că, odată deschis acest centru, calitatea serviciilor medicale prestate de instituție va crește.

Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, a menționat că acest proiect este unul special și are un scop mare, de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, prin acordarea serviciilor de screening cervical, depistarea maladiilor la primele etape, în vederea acordării operative a tratamentului necesar pentru salvarea pacientelor.

Centrul are șapte angajați: cinci medici și două moașe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău