Un celebru alpinist elvețian a murit pe Muntele Everest

  • 30 Aprilie 2017 13:29
Un celebru alpinist elvețian a murit pe Muntele Everest

Ueli Steck, un celebru alpinist elvețian, supranumit ”Swiss Machine” (”Mașina elvețiană”), a murit la vârsta de 40 de ani în urma unui accident care s-a produs sâmbătă, pe Muntele Everest, informează News.ro.

Mai multe surse au confirmat că accidentul s-a produs sâmbătă dimineață în apropiere de tabăra ”Camp II” de pe Muntele Everest.

Un echipaj de salvare a descoperit trupul neînsuflețit al celebrului alpinist elvețian, deținător al multor recorduri, în apropiere de versantul Nuptse al Muntelui Everest. Se crede că Ueli Steck a alunecat și a căzut pe o pantă abruntă acoperită cu gheață.

Operațiunile de salvare au inclus și un elicopter.

Alpinistul elvețian Ueli Steck și șerpașul Tenzing (Tenji) au ajuns în urmă cu câteva zile în regiunea Khumbu pentru a încerca să escaladeze în premieră mondială Muntele Everest pe ruta West Ridge/ Hornbein Couloir fără să folosească oxigen suplimentar în timpul sezonului de primăvară. 

Cei doi intenționau să coboare apoi pe Culoarul Sudic, înainte de a încerca să urce din nou, pe o rută directă, pe versantul Lhotse, pentru a stabili în acest fel un nou record pentru sezonul de vară.

”O zi rapidă, de la tabăra de la bază până la 7.000 de metri și apoi înapoi. Îmi place asta, aici e un loc minunat. Cred în continuare în aclimatizarea rapidă. E mult mai eficientă decât să petreci mai multe nopți la altitudine”, scria celebrul alpinist elvețian într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook pe 26 aprilie.

Potrivit informațiilor transmise de alpinistul elvețian, el a petrecut două nopți în tabăra ”Camp II”. Într-un mesaj publicat pe Facebook pe 24 aprilie, ”Swiss Machine” spunea că șerpașul Tenzing suferise degerături în urmă cu două zile. 

În 2013, un ambițios proiect de escaladare a Muntelui Everest a fost anulat, după ce Ueli Steck s-a certat cu alpinistul italian Simone Moro și cu Jonathan Griffin din cauza modului de prindere a corzilor folosite de șerpași.

În 2016, Ueli Steck și partenerul lui de escaladă, alpinistul german David Göttler, au descoperit trupurile neînsuflețite ale alpiniștilor Alex Lowe și David Bridges, care au murit într-o avalanșă pe muntele Shishapangma în 1999.

Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, Ueli Steck era liderul unei expediții pe Everest administrată de o companie din Kathmandu, Royal Orchid Treks and Expedition.

Potrivit declarațiilor făcute de Durga Datta Dhakal, directorul Departamentului de Turism din Nepal, trupul neînsuflețit al alpinistului elvețian a fost deja transportat pe calea aerului în localitatea Lukla.

Ueli Steck, care a câștigat de două ori un trofeu prestigios în alpinism - Piolet d’Or -, în 2009 și 2014, era celebru și pentru recordurile sale de viteză obținute în concursul ”North Face Trilogy” din Munții Alpi.

A câștigat al doilea trofeu Piolet d’Or în 2014, după ce a reușit prima ascensiune solitară din lume a Munttelui Annapurna. Ueli Steck, care a fost și primul laureat al trofeului Eiger, ce i-a fost atribuit pentru realizările sale în anul 2018, a finalizat cu succes proiectul ”82 Summits”, reușind să escaladeze toate piscurile montane cu altitudini de peste 4.000 de metri din Munții Alpi, în 2015, într-o perioadă de 61 de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
7
Sat
11
Sun
11
Mon
7
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău