Un cartier din municipiul Ungheni va fi reabilitat cu susținerea Poloniei

  • 05 Septembrie 2019 17:49
Un cartier din municipiul Ungheni va fi reabilitat cu susținerea Poloniei

Un cartier din municipiul Ungheni a fost inclus într-un program de reabilitare, susținut de Guvernul Poloniei. Lucrările au început în luna august și prevăd printre altele reconstrucția unei grădinițe de copii, transmite MOLDPRES.

„În urma analizei indicatorilor sociali, economici și de mediu s-a constatat că sectorul Ungheni Vale necesită o intervenție deosebită, o abordare aparte, specifică problemelor identificate aici: rata înaltă a șomajului, numărul mare de familii defavorizate, lipsa zonelor verzi amenajate, risc sporit de inundații ș.a. În Programul de Revitalizare Urbană au fost  stabilite direcțiile prioritare de intervenție în acest cartier, urmând să ne concentrăm   eforturile asupra îmbunătățirii condițiilor de trai ale locuitorilor din zonă. Am început cu implementarea proiectului de lansare a unei grădinițe de copii în acest cartier”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

În cadrul proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârstă preșcolară din Cartierul Ungheni Vale prin implicare civică” vor fi executate lucrări de reparație a rețelelor inginerești interioare (sistem de încălzire, asigurarea cu apă caldă, apă rece și canalizare, corpuri de iluminat) și lucrări de finisare interioară (geamuri, reparația pardoselii, a tavanelor etc.).

„Și în acest an la grădinițele existente avem un număr mai mare de copii față de  capacitatea  instituțiilor. Prin deschiderea unei grădinițe în cartierul Ungheni Vale sperăm să soluționăm, parțial, problema locurilor în instituțiilor preșcolare, atestată la nivelul întregului oraș. Preconizăm să deschidem aici cinci grupe de copii cu vârsta de 2-7 ani”, a precizat Alexandru Ambros.

Costul primei etape de reabilitare a clădirii, destinată grădiniței de copii, este de 3,7 milioane de lei, dintre care peste un milion de lei sunt oferiți de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin programul polonez de cooperare pentru dezvoltare.

Pe lângă reconstrucția grădiniței, Primăria Ungheni a efectuat în acest sector mai multe acțiuni de îmbunătățire a infrastructurii: a instalat iluminare publică, a inițiat reparația curților mai multor blocuri, cu renovarea trotuarelor și amenajarea parcărilor.

Situat pe malul râului Prut, în partea vestică a municipiului Ungheni, cartierul Ungheni Vale are o populație de circa 2300 de locuitori și reprezintă partea veche a orașului. Deși dispune de potențial turistic  (se află la intersecția căilor ferate Republica Moldova – România, iar în apropiere este podul feroviar peste Prut, cunoscut ca „Podul Eiffel”), cartierul este o zonă defavorizată a localității. Acest fapt se reflectă și în studiul realizat în anul 2018, în procesul de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană, cu suportul  Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18
Cer acoperit de nori
Umiditate:48 %
Vint:8,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău