Un bărbat din Singapore a recunoscut că făcea spionaj pentru China. Încerca să recruteze oficiali americani

  • 25 Iulie 2020 16:00
Un bărbat din Singapore a recunoscut că făcea spionaj pentru China. Încerca să recruteze oficiali americani

Un bărbat din Singapore a recunoscut că a făcut spionaj în favoarea Chinei în SUA, timp de 4 ani. Este cel mai recent episod al tensiunilor din ce în ce mai mari între Washington și Beijing, relatează BBC, preluat de Digi24.ro

Jun Wei Yeo, cunoscut și ca Dickson Yeo, a fost acuzat că s-a folosit de firma sa de consultanță politică pentru a colecta informații pentru serviciile de informații chineze.

Yeo a recunoscut că lucra pentru serviciile secrete chineze în scopul recrutării unor militari și funcționari guvernamentali americani care au acces la date sensibile. Suspectul a activat în SUA în perioada 2015-2019, printr-o firmă fictivă, înainte de a fi arestat.

Într-un alt incident, o cercetătoare din cadrul Armatei chineze care se ascundea într-un consulat al Chinei din SUA a fost arestată de autoritățile americane.

Juan Tang, o membră a Armatei chineze care lucra ca cercetătoare la Universitatea din California, este acuzată că a făcut declarații false în procedura de obținere a vizei pentru accesul în SUA. Femeia, membră a Forțelor Aeriene chineze, a fost arestată la ieșirea din Consulatul Chinei din San Francisco, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. Juan Tang este unul dintre cei patru membri ai Armatei chinezreținuți recent pentru fraude privind obținerea vizelor. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă pedepse de până la zece ani de închisoare și amenzi de 250.000 de dolari.

Informațiile despre cele două cazuri intervin în contextul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing. Administrația Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din orașul american Houston. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenției Reuters, că din acest consulat se derulau activități de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informații despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzațiile drept calomnii malițioase. În replică, China a închis Consulatul SUA din Chengdu.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău