Un avion de luptă israelian a fost doborât de către forțele siriene

  • 10 Februarie 2018 13:12
Un avion de luptă israelian a fost doborât de către forțele siriene

Un avion de luptă israelian F16 a fost doborât sâmbătă de către forțele siriene, după ce Israelul a desfășurat atacuri asupra unor "ținte iraniene" din Siria, potrivit armatei israeliene, relatează site-ul agenției Reuters.

"IDF (Forța de Apărare a Israelului) a vizat sisteme de control iraniene din Siria care au trimis un UAV (vehicul aerian fără pilot) în spațiul aerian israelian. Supus unui serios tir antiaerian din partea forțelor siriene, un avion F16 s-a prăbușit în Israel, dar piloții sunt în siguranță. Iranul este responsabil pentru această încălcare gravă a suveranității Israelului. Un elicopter de luptă a interceptat cu succes drona iraniană lansat din Siria și care s-a infiltrat în Israel", a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenentul Jonathan Conricus.

Poliția israeliană a anunțat că avionul de luptă s-a prăbușit în Valea Jezreel, din nordul țării. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.

Potrivit presei de stat de la Damasc, armata siriană a deschis focul și a lovit "cel puțin un avion" ca urmare a unui "act de agresiune" din partea Israelului asupra unei baze militare siriene.

Iranul - inamicul principal al Israelului - este un susținător cheie al președintelui sirian Bashar al-Assad, ale cărui trupe au luptat împotriva grupărilor rebele începând din 2011. Teheranul a trimis consilieri militari, militanți voluntari și sute de luptători din Forța Quds, o aripă a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC).

Totodată, Iranul ar fi furnizat mii de tone de armament și muniție pentru a susține mișcarea șiită libaneză Hezbollah, care luptă de partea Siriei și este apropiată de regimul iranian.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău