Un an de la reluarea negocierilor pe problema transnistreană în formatul 5+2

  • 28 Noiembrie 2012 14:22
Un an de la reluarea negocierilor pe problema transnistreană în formatul 5+2

În aceste zile se împlinește un an de la reluarea oficială a negocierilor pe problema transnistreană în formatul 5+2, după o pauză de aproape șase ani.

Analiștii au opinii împărțite vizavi de evoluțiile înregistrate în cadrul celor cinci runde discuții care au avut loc până acum. 

Tratativele au fost reluate la 30 noiembrie, anul trecut, la Vilnius, în Lituania, după o pauză de câțiva pe durata cărora au avut loc doar consultări informale. De la începutul acestui an au avut loc patru runde de negocieri, iar astăzi la Dublin începe încă una. În această perioadă, părțile au reușit să aprobe documentul care ține de principiile și reglementările procesului de negocieri și agenda discuțiilor. Ulterior, chestiunile dezbătute la masa de tratative au fost împărțite în trei categorii - cooperarea în domeniile social-economice; aspecte juridice, legale, și umanitare; și reglementarea, propriu-zisă, a conflictului transnistrean, inclusiv aspecte instituționale, politice, și de securitate'. Dacă în cazul primelor două categorii s-a ajuns la discuții de substanță, în ceea ce ține de reglementarea politică a conflictului, reprezentanții Tiraspolului și ai Moscovei au declarat că nu sunt pregătiți să dezbată aceste subiecte, a declarat recent vicepremierul Eugen Carpov.

Analistul de la Asociația pentru Politică Externă, Radu Vrabie, consideră că în acest an au fost înregistrate evoluții pozitive, în primul rând prin faptul că negocierile au început, dar și pentru că s-a reușit discutarea unor chestiuni concrete. Însă, a menționat el, în ultimele luni contextul geopolitic s-a schimbat în defavoarea Republicii Moldova, Rusia a luat o poziție mai intransigentă, dar Chișinău trebuie să stăruie asupra continuării negocierilor.

Pe de altă parte, expertul Oazu Nantoi de la Institutul de Politici Publice consideră că negocierile în formatul 5+2 nu au nicio șansă de reușită, în primul rând pentru că Tiraspolul și Chișinăul au viziuni diamtral opuse.

Amintim că formatul 5+2, în care Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii – de observatori, - iar Chișinăul și Tiraspolul ca părți implicate în conflict, a fost instituit la sfârșitul anului 2005. Peste câteva luni însă negocierile au fost întrerupte din cauza pozițiilor diferite ale Chișinăului și Tiraspolului pe marginea mai multor chestiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău