Un an de la războiul Rusiei în Ucraina, marcat la ONU: Bogdan Aurescu va pleda pentru susținerea susținerea Ucrainei în plenul Adunării Generale și în cadrul Consiliului de Securitate

  • 23 Februarie 2023 10:56
Un an de la războiul Rusiei în Ucraina, marcat la ONU: Bogdan Aurescu va pleda pentru susținerea susținerea Ucrainei în plenul Adunării Generale și în cadrul Consiliului de Securitate

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 23-24 februarie 2023, la evenimentele Organizației Națiunilor Unite organizate la New York pentru marcarea unui an de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, context în care șeful diplomației române va susține o intervenție în plenul Adunării Generale a ONU și va lua cuvântul în cadrul unei dezbateri în Consiliul de Securitate al ONU pe tema Ucrainei, informează MAE România.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va susține, la 23 februarie, intervenția națională în cadrul celei de a 11-a Sesiuni speciale de urgență a Adunării Generale ONU, reunite în vederea adoptării rezoluției privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, rezoluție pe care țara noastră o co-sponsorizează.

De asemenea, ministrul de externe va lua cuvântul în cadrul dezbaterii la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema Ucrainei, din 24 februarie 2023. 

În marja acestor evenimente, ministrul Bogdan Aurescu va participa la o sesiune de lucru informală cu miniștrii like-minded organizată de Președinția malteză a Consiliului de Securitate, la 23 februarie 2023. Discuția va oferi un cadru de analiză asupra evoluției conflictului din Ucraina și etapele următoare, la nivel multilateral, care să asigure, în continuare, sprijinul cât mai larg pentru Ucraina. 

De asemenea, la data de 24 februarie, șeful diplomației române va participa și la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE în format consolidat, care se desfășoară la Viena, cu participarea online a mai multor miniștri de externe prezenți la New York, fiind convocată de Președinția-în-Exercițiu a OSCE, asigurată de Macedonia de Nord, pentru a marca un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența ministrului afacerilor externe la evenimentele pentru marcarea unui an de la începutul războiului ilegal, nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei va oferi oportunitatea de consolidare a rolului României ca stat susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe norme, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și contracararea impactului negativ al consecințelor războiului din statul vecin.

Totodată, șeful diplomației române va prezenta reprezentanților statelor reunite la New York eforturile depuse de țara noastră în sprijinul celor peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granița României și pentru tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale, de la începutul războiului din Ucraina.

Ministrul de externe va reafirma în mod ferm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și angajamentul României de a contribui în mod activ la pacea și securitatea internațională. Totodată, va evidenția imperativul ca Federația Rusă, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să înceteze imediat și necondiționat agresiunea asupra Ucrainei și să își retragă trupele și echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.  

Cu acest prilej, va evidenția și participarea României, în mod activ și ferm, la toate demersurile diplomatice la nivel multilateral pentru condamnarea acestei agresiuni, inclusiv în domeniul justiției internaționale, pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele comise în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău