Un an de la moartea lui George Floyd, comemorat în stradă de mii de persoane. Familia bărbatului s-a întâlnit cu Joe Biden

  • 26 Mai 2021 11:48
Un an de la moartea lui George Floyd, comemorat în stradă de mii de persoane. Familia bărbatului s-a întâlnit cu Joe Biden

La un an de la moartea afroamericanului George Floyd, familia bărbatului a fost invitată la Casa Albă, în timp ce mii de oameni au participat la marșuri în care au cerut dreptate socială. Rudele victimei s-au întâlnit cu președintele Joe Biden, cu vicepreședintele Kamala Harris și cu membri ai Congresului, scrie Reuters, potrivit Digi24.ro.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu familia lui George Floyd, afroamericanul care a murit anul trecut, după ce polițistul Derek Chauvin s-a așezat cu genunchiul pe gâtul lui. Vizita rudelor lui Floyd comemorează un an de la moarte bărbatului de culoare și vine în contextul negocierilor din Congresul american asupra reformei legislației poliției din Statele Unite.

Joe Biden stabilise data comemorării lui Floyd ca termen-limită pentru adoptarea proiectului de lege și a lăsat negocierile, în mare parte, în sarcina membrilor Congresului, însă în ultimele săptămâni, discuțiile par să se fi blocat.

Mărul discordiei este revizuirea „imunității calificate”, în urma căreia oficialii, inclusiv polițiștii, sunt protejați de procese în instanțele civile, cu câteva excepții. Republicanii nu vor să renunțe la „imunitatea calificată”.

Cu toate acestea, Joe Biden s-a declarat „optimist” în ceea ce privește posibilitatea de a se ajunge în curând la un acord în Senat cu privire la un proiect de lege. Totodată, președintele american a lăudat "curajul extraordinar" al familiei lui George Floyd, care au devenit purtători de cuvânt în lupta împotriva abuzurilor poliției și apărători ai unei mari legi purtându-i numele, care ar trebui să facă schimbări profunde în poliție.

Familia lui George Floyd cere reforme în poliție

„Dacă puteți face o lege federală pentru a proteja o pasăre, vulturul cu cap alb, puteți face o lege federală pentru a proteja oamenii de culoare”, a spus unul dintre frații săi, Philonise Floyd, referindu-se la acvila mascotă a Statelor Unite, potrivit Reuters.

Întâlnirea cu Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, departe de camerele de filmat, a fost "foarte constructivă", a adăugat alt frate, Terrence Floyd, chiar dacă legea dorită de președinte și votată deja de camera inferioară rămâne blocată în Senat.

Pentru a încheia această vizită istorică, familia a ridicat pumnul și a scandat numele lui George Floyd, devenit simbolul victimelor violenței polițienești din SUA.

Manifestații și apeluri la schimbare, la un an de la moartea lui George Floyd

Mii de oameni au ieșit în străzi încă de duminică pentru a comemora un an de la moarte lui George Floyd în timpul arestării sale de către un polițist alb, într-un caz care a generat un val de emoție în lume și ample proteste antirasiste în SUA.

Susținători și apropiați ai lui Floyd, cât și familiile altor victime ale poliției americane au luat parte la marșurile organizate în Minneapolis, cerând dreptate socială și schimbări în poliție.

George Floyd a murit pe 25 mai 2020, după ce fostul polițist din Minneapolis Derek Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul său aproape nouă minute, în ciuda rugăminților disperate și a strigătului repetat: „Nu pot să respir”! George Floyd era suspect că a plătit cu bani falși într-un magazin din Minneapolis.

Moartea sa a stârnit un val puternic de proteste ale mișcării Black Lives Matter, în Statele Unite și în întreaga lume, față de brutalitatea poliției și violența rasială.

Luna trecută, Derek Chauvin a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare legate de moartea lui George Floyd, crimă de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău