Un an de la incidentul din Pădurea Domnească

  • 23 Decembrie 2013 13:47
Un an de la incidentul din Pădurea Domnească

Astăzi se împlinește un an de la vânătoare din Rezervația „Pădurea Domnească”, la care au participat mai mulți oficiali și unde a fost rănit mortal un bărbat.

Evenimentul a provocat o criză politică la Chișinău, care a dus la demisia procurorului general, căderea Guvernului Filat 2 și la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană. Niciun demnitar nu a fost deocamdată pedepsit în acest dosar.  

La vânătoarea în Rezervația naturală Pădurea Domnească au participat mai mulți demnitari, printre care procurorul general Valeriu Zubco, vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu, judecători, procurori și funcționari publici. Incidentul a fost ascuns de presă, fiind adus în fața opiniei publice peste două săptămâni de către liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

Toți liderii politici au declarat că au aflat despre acest caz din presă. În urma acestui scandal procurorul general Valeriu Zubco, și-a dat demisia, de asemenea, au plecat din funcții directorul „Moldsilva”, Ion Lupu, și alți funcționari.

Scandalul a dus la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană și la căderea Guvernului Filat 2. De asemenea, printr-o decizie a Curții Constituționale, fostul premier Vlad Filat, lider al PLDM, nu a mai putut reveni în funcția de premier.

Parlamentul l-a numit în luna aprilie pe Corneliu Gurin procuror general. Un nou guvern a fost învestit la 30 mai, în frunte cu fostul ministru de Externe, Iurie Leancă, cu votul deputaților din PLDM, PD și șapte deputați desprinși din Partidul Liberal. În noua coaliție de guvernare nu s-a mai regăsit PL, care l-a criticat dur pe Vlad Filat pentru că a denunțat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană.

În cazul omorului din Pădurea Domnească a fost pornit un dosarul penal pe numele fostului vicepreședintelui Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu. În acest caz mai sunt cercetați fostul director al Moldsilva, Ion Lupu, fostul inginer de pază și protecție a Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, pentru vânat ilegal și fals în acte publice. Dosarul, pentru omor din imprudență, este încă examinat de către Judecătoria Fălești.

Procurorul Alex Caraman a declarat pentru IPN că deocamdată au fost examinate doar probele acuzării. Instanța a stabilit pentru ianuarie și februarie 2014 încă 12 ședințe, în care vor fi examinate și probele apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău