Un an de la incidentul din Pădurea Domnească

  • 23 Decembrie 2013 13:47
Un an de la incidentul din Pădurea Domnească

Astăzi se împlineşte un an de la vânătoare din Rezervaţia „Pădurea Domnească”, la care au participat mai mulţi oficiali şi unde a fost rănit mortal un bărbat.

Evenimentul a provocat o criză politică la Chișinău, care a dus la demisia procurorului general, căderea Guvernului Filat 2 și la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană. Niciun demnitar nu a fost deocamdată pedepsit în acest dosar.  

La vânătoarea în Rezervația naturală Pădurea Domnească au participat mai mulți demnitari, printre care procurorul general Valeriu Zubco, vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu, judecători, procurori și funcționari publici. Incidentul a fost ascuns de presă, fiind adus în fața opiniei publice peste două săptămâni de către liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

Toți liderii politici au declarat că au aflat despre acest caz din presă. În urma acestui scandal procurorul general Valeriu Zubco, și-a dat demisia, de asemenea, au plecat din funcții directorul „Moldsilva”, Ion Lupu, şi alți funcționari.

Scandalul a dus la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană și la căderea Guvernului Filat 2. De asemenea, printr-o decizie a Curții Constituționale, fostul premier Vlad Filat, lider al PLDM, nu a mai putut reveni în funcția de premier.

Parlamentul l-a numit în luna aprilie pe Corneliu Gurin procuror general. Un nou guvern a fost învestit la 30 mai, în frunte cu fostul ministru de Externe, Iurie Leancă, cu votul deputaților din PLDM, PD și șapte deputați desprinși din Partidul Liberal. În noua coaliție de guvernare nu s-a mai regăsit PL, care l-a criticat dur pe Vlad Filat pentru că a denunțat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană.

În cazul omorului din Pădurea Domnească a fost pornit un dosarul penal pe numele fostului vicepreşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu. În acest caz mai sunt cercetați fostul director al Moldsilva, Ion Lupu, fostul inginer de pază şi protecţie a Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, pentru vânat ilegal și fals în acte publice. Dosarul, pentru omor din imprudenţă, este încă examinat de către Judecătoria Făleşti.

Procurorul Alex Caraman a declarat pentru IPN că deocamdată au fost examinate doar probele acuzării. Instanţa a stabilit pentru ianuarie şi februarie 2014 încă 12 şedinţe, în care vor fi examinate şi probele apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
2 °C
cer fragmentat
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
10 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău