Un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina. R. Moldova a fost puternic afectată din punct de vedere economic și social

  • 24 Februarie 2023 15:24
Un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina. R. Moldova a fost puternic afectată din punct de vedere economic și social

Republica Moldova a fost puternic afectată războiul Rusiei împotriva Ucrainei din punct de vedere economic dar și social. Efectele războiului s-au resimțit în special în sectorul energetic, iar consecințele directe asupra cetățenilor s-au manifestat prin creșterea prețurilor la produse și servicii, transmite Radio Chișinău.

Inflația a urcat de la 18,52% în februarie până la 33,55% în luna august 2022, potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei. Acest fenomen a dus la creșterea prețurilor la produse și servicii. Consecințele războiului au pus presiune și pe rețelele comerciale deja create pe infrastructura rutieră, pe care Rep. Moldova o folosea pentru exportul și importul prin intermediul Ucrainei, consideră analistul Veaceslav Berbeca.

 „Din punct de vedere economic am avut relații comerciale foarte dezvoltate cu Ucraina și din cauza războiului din Ucraina, foarte multe rețele comerciale pe care le-am avut noi, impotrurile pe care le făceam s-au spulberat. De asemenea, prin Ucraina, Rep. Moldova exporta și importa foarte multe utilizând trasnportul. Din cauza războiului, rețele comerciale au căzut și asta a afectat foarte mult economia țării. Din cauza asta agenți economici ai Rep. Moldova au trebuit să găsească noi piețe pentru a completa lipsuriele create pe piața Republicii Moldova. Dar odată ce te orientezi pe noi pieți, în primul rând, aceasta ia timp, în al doilea rând unele piețe sunt mai scumpe pentru Rep. Moldova”, a spus Veaceslav Berbeca.

Din punct de vedere energetic, Rep. Moldova este dependentă de resurse exterioare din regiunea de est. Livrările de gaze se fac prin Ucraina, orice afectare a sistemului gazier care ar fi dus la stoparea livrărilor, ne lăsa fără gaze. Existența unei conexiuni de integare a energiei cu sistemul european ne-a permis în unele momente să avem energie și să nu stăm în întuneric, spune Ion Preașcă.

 „Dependența de aproape 80% de livrările de energie electrică de la Cuciurgan, a arătat cât de vulnerabilă este țara. Am mai avut situații, timp de trei ani de zile nu am luat energie de la Cuciurgan, dar atunci puteam lua din Ucraina. Acum din cauza bombardamentelor, distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, a devenit evident că dependența de un singur producător este nocivă și riscantă, periculoasă pentru securitatea țării”, a declarat Ion Preașcă.

Războiul provocat de Federația Rusă a cauzat scumpirea abruptă a prețului la gaze în Rep. Moldova, de 4-5 ori. Mai mult, concernul rus Gazprom a decis unilateral să reducă livrările de gaze limitându-le la doar 2/3 din necesar. Ca urmare a acestor, acțiuni, Rep. Moldova a fost nevoită să cumpere gaze de pe alte piețe și să facă stocuri de rezervă pentru a nu fi dependentă de Rusia. În acest sens, Rep. Moldova a beneficiat de suport din partea Uniunii Europene și în principal a României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău