Un an de la depunerea cererii de aderare. Secretar de stat: Lucrăm la implementarea celor 9 recomandări

  • 04 Martie 2023 10:30
Un an de la depunerea cererii de aderare. Secretar de stat: Lucrăm la implementarea celor 9 recomandări

Republica Moldova s-a angajat plenar în realizarea planului de acțiuni privind implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, sugerate Chișinăului odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare. O spune secretarul de stat al Ministerului de Externe de la Chișinău, Stela Leucă. Potrivit oficialului, autoritățile au decis crearea a 33 de grupuri de lucru care vor avea rolul de a coordona procesul de integrare europeană, notează IPN.

Cele 9 recomandări ale Comisiei Europene vizează reforma justiției, remedierea deficiențelor în legislația electorală, combaterea corupției, deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, implicarea societății civile în procesele decizionale, consolidarea capacității administrației publice, protecția drepturilor omului și combaterea violenței de gen. Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău spun că realizarea planului de acțiuni privind implementarea celor 9 condiționalități este în plin proces.

„Republica Moldova a primit un set de recomandări de la Comisia Europeană, prin care partenerii europeni ne-au recomandat inițierea unor reforme noi și continuarea celor demarate. Planul de realizare a acestor recomandări conține peste 60 de acțiuni. Cele mai multe acțiuni vizează domeniul justiției. Republica Moldova a lucrat la ajustarea legislației privind Consiliul Superior al Magistraturii, s-a lucrat la consolidarea capacităților CEC de supraveghere și control a finanțării politice, a fost elaborat un concept al legii dezoligarhizării, care a fost transmis pentru expertiză Comisiei de la Veneția, a început lucrul la o strategie de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030”, a spus secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Stela Leucă, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Ieri, prim-ministrul Dorin Recean împreună cu vicepremierul Nicu Popescu au lansat la Guvern grupurile de lucru care vor coordona procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Este vorba de 33 de grupuri de lucru din care vor face parte reprezentanții autorităților și cei ai societății civile.

„Grupurile de lucru vor fi orientate spre pregătirea cadrului național de planificare, de armonizare a legislației. Grupurile de lucru au responsabilitatea să ajute la accelerarea deschiderii negocierilor de aderare. Iată că rolul societății civile este important nu doar din perspectiva de a monitoriza aceste procese, dar societatea civilă are și un rol de angajare în proces, adică să participe împreună cu autoritățile la definirea priorităților și la implementarea lor ”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

La 3 martie 2022 Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, evenimentul fiind determinat de declanșarea războiului din Ucraina la 24 februarie 2022. Trei luni mai târziu, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău