Umbra Rusiei atârnă asupra războiului din Sudan. Ce misiuni secrete desfășoară Grupul Wagner în țara bogată în aur

  • 02 Mai 2023 10:20
Umbra Rusiei atârnă asupra războiului din Sudan. Ce misiuni secrete desfășoară Grupul Wagner în țara bogată în aur

SUA și UE afirmă că Grupul Wagner operează în Sudan printr-o serie de firme fantomă și că mercenarii lui Prigojin sunt implicați în exploatarea și comerțul ilegal al aurului, scrie El Pais. Interesele Rusiei în țara africană nu se termină aici, însă, Kremlinul încercând de mai mulți ani să construiască o bază navală la Marea Roșie pe teritoriul Sudanului, scrie digi24.ro.

În jurul orei 9 seara cu câteva săptămâni în urmă, compania rusească Concord, deținută de magnatul și fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a postat un mesaj pe rețeaua socială VKontakte. Prigojin a transmis că a simțit că este necesar să „informeze pe toată lumea că niciun angajat Wagner nu a fost în Sudan de mai bine de doi ani. Nu am avut niciun contact nici cu Mohamed Hamdan Dagalo, nici cu Abdel Fattah al-Burhan de mult timp”.

Cei doi generali, care au ajuns la conducerea țării în urma unei lovituri de stat executate în octombrie 2021, se află acum într-o luptă pentru putere care a aruncat Sudanul într-un război sângeros. Prigojin, un apropiat al lui Putin, a adăugat că nicio companie dintre cele deținute de el nu are „interese financiare” în țara africană.

Totuși, sancțiunile impuse de UE și SUA împotriva mercenarilor Wagner îl contrazic pe Prigojin. Bruxelles și Washington afirmă că Wagner își menține prezența în Sudan printr-o serie de companii pe care Prigojin le folosește pentru a exploata industria sudaneză a mineritului aurului.

Mesajul lui Prigojin era adresat unor publicații ca BBC, The Washington Post și Jeune Afrique, care au scos în evidență relația sa cu Dagalo - zis și Hemedti, comandantul Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) care luptă împotriva Forțelor Armate ale Sudanului, conduse de al-Burhan, dar și implicarea Wagner în industria aurului, în special printr-o companie numită Meroe Gold. Trezoreria Statelor Unite a adăugat Meroe pe lista sancțiunilor în iulie 2020 din cauza legăturilor cu Prigojin, pe care Washington îl acuză că exploatează resursele naturale ale țării și că discreditează protestele pro-democrație. Meroe Gold este o subsidiară a M-Invest, firma fantomă a Grupului Wagner din Sudan.

Rusia vrea să își facă o bază navală la Marea Roșie în Sudan

Moscova și Khartoum au avut relații apropiate în mod tradițional înainte, în timpul și după lovitura de stat prin care armata l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir în 2019.

Wagner a primit primele autorizații de exploatare a aurului în 2017, în perioada de apogeu a renașterii intereselor ruse în continentul african, atunci când Wagner a pătruns în mai multe țări, precum Mali și Republica Centrafricană. Industria aurului alimentează în jur de 70% din toate exporturile Sudanului cu aproximativ 90 de tone extrase pe an și este atracția principală a intereselor străine. Rusia plănuiește să își construiască o bază navală în Port Sudan, pe coasta Mării Roșii - un loc de mare valoare strategică aflat între Canalul Suez la nord și Golful Aden la sud.

Cele mai multe baze militare străine din regiune, inclusiv cele administrate de SUA, Franța și Marea Britanie, se află în Djibouti.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău