Ultimii patru ani au fost cei mai călduroși din epoca industrială

  • 29 Ianuarie 2019 09:08
Ultimii patru ani au fost cei mai călduroși din epoca industrială

Ultimii patru ani au fost cei mai călduroși din epoca industrială, 2018 situându-se probabil pe locul al patrulea în acest clasament, potrivit unui raport publicat joi de grupul american de cercetare Berkeley Earth, citat vineri de AFP.

Temperatura medie globală a fost cu 1,16 grade Celsius mai ridicată în comparație cu valorile medii înregistrate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă care marchează începutul industrializării Europei, estimează analiștii.

"Temperatura medie globală în 2018 a fost mai scăzută față de cele din 2015, 2016 și 2017, însă mai ridicată în comparație cu fiecare an observat înainte de 2015", indică raportul întocmit de Berkeley Earth.

"2016 rămâne cel mai fierbinte an din perioada observațiilor realizate în istoria meteorologiei", continuă același grup de cercetare independent, potrivit căruia tendința generală se menține în concordanță cu "o încălzire mondială pe termen lung".

Datele provin de la 20.000 de stații meteorologice, precizează Berkeley Earth.

Guvernul american conduce de obicei o analiză similară, însă închiderea parțială a administrațiilor federale, din decembrie, a împiedicat pentru moment această activitate, notează AFP.

Un alt grup de cercetători, Copernicus Climate Change Service (Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice, n.r.), a publicat pe 7 ianuarie o analiză similară, confirmând că ultimii patru ani au fost cei mai călduroși din istoria înregistrărilor meteorologice.

Potrivit Copernicus Climate Change Service, temperatura medie înregistrată la suprafața Pământului în 2018 a fost de 14,7 grade Celsius, cu 0,2 grade Celsius sub nivelul celei din 2016, cel mai călduros an înregistrat în istoria meteorologiei moderne.

Temperaturile din 2016 au fost amplificate de un eveniment El Nino, care a încalzit suprafata Oceanului Pacific.

Prin Acordul de la Paris din 2015, aproape 200 de state s-au angajat să limiteze creșterea temperaturii la +2°C față de era preindustrială și, în situația ideală, la +1,5°C.

La sfârșitul anului trecut, la conferința Organizației Națiunilor Unite privind încălzirea globală, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea are ''mari probleme din cauza schimbărilor climatice''. ''Pentru mulți oameni, regiuni sau chiar țări, este deja o problemă de viață și de moarte", le-a spus Antonio Guterres reprezentanților din aproape 200 de țări care au participat la reuniunea anuală, organizată în Katowice, în sudul Poloniei. Antonio Guterres a subliniat că este ''vital'' ca obiectivele de la Paris să fie îndeplinite.

Cea mai mare parte a eforturilor de a preveni încălzirea globală vizează reducerea gazelor cu efect de seră cât mai curând posibil. Cu toate acestea, măsurile promise până acum la nivel global pentru reducerea emisiilor nocive de gaze cu efect de seră sunt departe de a fi suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Raportul Copernicus a confirmat prognozele date publicității în noiembrie 2018 de Organizația Meteorologică Mondială, conform cărora 2018 va fi al patrulea cel mai călduros an din istoria modernă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău