Ultima zi în care cetățenii Republicii Moldova, care au comis ilegalități administrative, își pot legaliza șederea în Rusia

  • 20 Martie 2017 14:38
Ultima zi în care cetățenii Republicii Moldova, care au comis ilegalități administrative, își pot legaliza șederea în Rusia

Astăzi este ultima zi în care cetățenii moldoveni care au comis ilegalități administrative își pot legaliza șederea pe teritoriul Federației Ruse, potrivit unei decizii a Ministerului Rus de Interne. 

Deocamdată nu se cunoaște numărul celor care au beneficiat de această înlesnire oferită de autoritățile ruse, dar se știe că ei au întâmpinat o serie de dificultăți cauzate de o lipsă acută de informației referitoare la această procedură. 

Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au pomenit, în această perioadă, de când a fost anunțată procedura de amnistiere, că sunt reținuți de organele procuraturii rusești, în special cele din regiuni, a menționat președintele Congresului Diasporei Moldovenești, Aleksandr Kalinin, care conduce și Comisia privind migrația din cadrul administrației orașului Moscova. El a precizat că acest lucru se întâmpla pentru că nu se știa despre procedura de amnistiere a cetățenilor moldoveni. Din același motiv, moldovenii au întâlnit dificultăți și la perfectarea documentelor care le permit să muncească în Federația Rusă, după ce își legalizează prezența acolo, a explicat Aleksandr Kalinin.

”Așa numita procedură de amnistiere se desfășoară la oficiile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, iar centrele care eliberează documentele ce oferă dreptul de a munci, acele patente, sunt niște companii comerciale. Ca urmare, au apărut unele dificultăți, pentru că aceste centru nu știu despre procedura de amnistiere și de aici au apărut problemele privind eliberarea acestor acte”, a declarat Aleksandr Kalinin.  

Aleksandr Kalinin a mai spus că nu toate oficiile teritoriale ale Ministerului de Interne rus ofereau acest serviciu de legalizare pentru cetățenii moldoveni, iar despre acestea cetățenii moldoveni au putut afla în mare parte, numai de la organizația pe care el o conduce. Potrivit lui, în ultima zi în care este posibilă legalizarea, la respectivele oficii sunt foarte mulți concetățeni de-ai noștri care încearcă să își pună actele în ordine.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al președinției Republicii Moldova, Ion Ceban, afirmă că cetățenii moldoveni nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece, președintele Igor Dodon s-a înțeles cu președintele rus, Vladimir Putin, ca termenul să fie extins.

”Decizia privind prelungirea termenului de până la 20 martie s-a luat și eu cred că el va fi automat. Problema este că nu s-a decis până când”, spune Ion Ceban.

Referitor la cei peste 17 mii de cetățeni moldoveni expulzați deja din Federația Rusă și care sunt în Republica Moldova, Ion Ceban a spus că în prezent Ministerul rus al Afacerilor Interne lucrează la o bază de date cu ajutorul căreia ei vor putea verifica dacă se pot sau nu întoarce în Rusia.

Menționăm că președintele Igor Dodon a anunțat că din 1 și până la 20 martie cetățenii moldoveni care au depășit termenul de ședere în Federația Rusă își vor putea legaliza acolo prezența, fiind vorba despre aproximativ 250 de mii de persoane, plus altele peste 17 mii care au fost expulzate din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău