Valeriu Munteanu părăsește Partidul Liberal

  • 11 Decembrie 2018 10:20
Valeriu Munteanu părăsește Partidul Liberal

Fostul vicepreședinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, și-a anunțat astăzi plecarea din această formațiune. El susține că a luat această decizie în semn de protest față de faptul că actuala conducere a PL ar fi refuzat, în mod inexplicabil, să participe alături de blocul format Acum la alegerile parlamentare din februarie.

Valeriu Munteanu a anunțat că ar putea participa la alegerile parlamentare din partea Blocului Acum, dar a precizat că nu va adera la niciun partid politic, cel puțin în viitorul apropiat. „Voi susține în continuare blocul ACUM, care reprezintă opoziția unită, opoziția autentic pro-europeană, pro-românească, anti-Putin și anti-binom, pentru a facilita votul cetățenilor Republicii Moldova, întru debarcarea de la guvernare a Binomului Plahotniuc-Dodon”, a scris fostul liberal pe blogul său la câteva minute după conferință.

Valeriu Munteanu a declarat că a susținut deschis și insistent în interiorul PL, încă de la început, participarea formațiunii la alegeri alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat. De asemenea, a salutat decizia liderului PL Mihai Ghimpu de a iniția dialogul cu aceste partide. Începând cu data de 5 noiembrie, delegat fiind, a participat la șase întâlniri. Dialogul a fost pe alocuri complicat, dar sincer și corect la început. PAS și PPPDA au venit cu oferta de a „găzdui” reprezentanții PL și PLDM pe lista ACUM și în circumscripții, doar după ce fiecare aspirant la funcția de deputat va trece comisia de integritate, formată de societatea civilă, iar locurile pe listă și repartizarea circumscripțiilor se va realiza, în exclusivitate, în baza criteriilor de meritocrație a persoanelor propuse.

Politicianul a menționat că, la început, toată lumea înțelegea limpede că decizia finală a PL întârzie, inclusiv din cauza procesului de realegere a președintelui partidului și colegii de dialog au fost înțelegători cu aceste procese interne ale PL. „La cea de-a cincea ședință de dialog, din data de 5 decembrie, după ce Dorin Chirtoacă era deja președinte al PL, părțile au convenit, că, având în vedere începerea perioadei electorale, până la ședința următoare, care a fost fixată pentru luni, 10 decembrie, PL și PLDM, citez: „să-și sincronizeze agendele de luare a deciziilor statutare în interiorul partidelor” în vederea luării unei decizii finale, astfel încât, luni, la ultima ședință, să fie clarificate pozițiile părților”, a notat Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, pe 10 decembrie a avut loc ultima întâlnire cu reprezentanții PAS, PPPDA și PLDM. Președintele formațiunii a venit, însă, fără o decizie a Partidului Liberal, pretextând că se așteaptă reuniunea partidului din 16 decembrie pentru o decizia finală, care, așa cum a spus dânsul, nu știe care va fi. „Este o scuză slabă. Un om politic, un lider de partid puternic, nu așteaptă doar, ci propune, construiește, are o viziune! O viziune în care crede, pentru care luptă și cu care învinge. Când noul șef de partid a spus că așteaptă reuniunea partidului pentru a anunța decizia, mi-am dat seama că totul s-a încheiat. Că PL a decis deja să nu fie de partea bună a istoriei. Așa cum văd eu și înțeleg astăzi istoria noastră”, susține Valeriu Munteanu.

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, susține că anunțul făcut de Valeriu Munteanu, precum că ar exista un refuz al PL-ului de a participa alături de ACUM în alegeri, este unul fals. El a precizat că PL își dorește compromis în cadrul unui singur bloc, iar în cadrul ședinței Consiliului Republican al PL, care urmează să aibă loc la 16 decembrie, va fi luată o decizie privind modul de participare la alegeri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău