Uniunea Europeană aprobă amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020

  • 28 Octombrie 2019 11:45
Uniunea Europeană aprobă amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020

Liderii țărilor europene au aprobat, luni, cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020, anunță Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, transmite mediafax.

"Cele 27 de state UE au convenit că vor accepta solicitarea Marii Britanii pentru o modalitate flexibilă de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020. Decizia urmează să fie formalizată prin procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Modalitatea "flexibilă de amânare a Brexit" se referă la faptul că Marea Britanie se va putea retrage din UE înaintea termenului de 31 ianuarie 2020 în cazul în care Parlamentul de la Londra va aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul Boris Johnson cu Bruxellesul.

 
 

Potrivit BBC, proiectul de document aprobat la nivel de ambasadori ai UE și care urmează să fie formalizat în aceeași formă de liderii țărilor UE prin procedură scrisă include angajamentul că Acordul Brexit nu va mai putea fi negociat în viitor.

Camera Comunelor urmează să decidă luni dacă aprobă cererea premierului Boris Johnson de convocare a unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a anunțat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăși criza Brexit. Boris Johnson a declarat că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziție) a condiționat susținerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziția ar putea solicita și un nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la UE. Boris Johnson poate forța convocarea alegerilor prin majoritate simplă dacă demisionează, dar se teme că, în contextul crizei politice, opoziția ar putea obține suficiente voturi pentru a forma un alt guvern fără organizarea de alegeri.

Până acum, Boris Johnson, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, insista pentru retragerea Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice un Brexit fără acord. În plus, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunțat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obține transpunerea rapidă a legislației, Boris Johnson propunea un calendar de proceduri parlamentare de trei zile. Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede inițierea procedurilor pentru transpunerea în legislație a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislației în doar trei zile.

Practic, Camera Comunelor s-a pronunțat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil și ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară și după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislație prin dezbaterea și votul pe articole. Dacă va suferi modificări substanțiale în Parlamentul britanic, proiectul de Acord Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău