UEFA a stabilit sancțiunile pentru naționala de fotbal a României, în urma incidentelor din timpul meciului cu Kosovo

  • 20 Septembrie 2023 18:57
UEFA a stabilit sancțiunile pentru naționala de fotbal a României, în urma incidentelor din timpul meciului cu Kosovo

UEFA a sancționat Federația Română de Fotbal prin disputarea de către prima reprezentativă a unui meci pe teren propriu cu porțile închise ca urmare a incidentelor provocate de suporteri prin afișarea unui banner cu tentă politică la partida România – Kosovo, din preliminariile EURO 2024, informează FRF pe site-ul oficial.

Conform UEFA, chiar dacă întâlnirea cu naționalei cu Andorra se va disputa cu porțile închise, pe stadion vor avea însă acces gratuit copiii sub 14 ani.

„UEFA a decis: partida cu Andorra nu va fi deschisă publicului larg, dar copiii sub 14 ani vor avea acces gratuit. Comisia de Disciplină a judecat astăzi cazul deschis ca urmare a incidentelor de la meciul România – Kosovo 2-0, disputat pe 12 septembrie. UEFA a decis să amendeze Federația Română de Fotbal cu 52.000 de euro, iar următorul meci organizat pe teren propriu se va disputa în spatele ușilor închise”, se menționează pe frf.ro, citat de Agerpres.

Capetele de acuzare în cazul judecat de UEFA au fost: afișarea și scandarea de mesaje politice; comportament rasist al suporterilor, aprinderea de torțe, aruncarea de obiecte pe teren și blocarea zonelor de acces public.

„Astfel, în urma sancțiunii dictate de UEFA, partida România – Andorra, programata pe 15 octombrie, de la ora 21:45, se va desfășura fără spectatori. Cu toate acestea, FRF a decis să permită accesul gratuit al copiilor sub 14 ani, organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal, doar cu câte un însoțitor la fiecare grup de 10 copii. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare”, se mai menționează în comunicatul FRF.

Federația Română de Fotbal respinge comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului cu Kosovo și reiterează principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv. De asemenea, FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane. Totodată, așteptăm cu interes de la organele abilitate rezultatele cercetării legale în funcție de faptele comise de spectatorii care au determinat întreruperea meciului cu Kosovo.

La 12 septembrie, echipa națională de fotbal a României a învins selecționata Kosovo, cu scorul de 2-0 (0-0), pe Arena Națională din București, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Partida a fost întreruptă de arbitru în minutul 18 pentru mesaje cu tentă politică, un grup de suporteri români de la peluza Sud afișând bannerul ”Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia”. UEFA a anunțat pe site-ul său că meciul a fost ”suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”, iar arbitrul a reluat jocul după o pauză de aproximativ 50 de minute.

România este neînvinsă în această campanie, cu trei victorii și trei egaluri, având 12 puncte, după Elveția, 14 puncte, dar înaintea celorlalte echipe, Israel, 11 puncte, Belarus, 4 puncte, Kosovo, 4 puncte, Andorra, 2 puncte.

Luna viitoare, România va juca în deplasare cu Belarus (12 octombrie) și acasă cu Andorra (15 octombrie).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău