UE vrea să trimită o misiune militară în Ucraina. Rusia răspunde cu amenințări: Această inițiativă este un pas necugetat

  • 14 Octombrie 2021 18:35
UE vrea să trimită o misiune militară în Ucraina. Rusia răspunde cu amenințări: Această inițiativă este un pas necugetat

Rusia a solicitat joi Uniunii Europene să renunțe la ideea de a trimite o misiune de instruire militară în Ucraina, întrucât consideră că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas, unde forțele ucrainene și separatiștii proruși se confruntă din 2014, relatează EFE și Lenta.ru, potrivit defenseromania.ro.

'Ne preocupă, firește, examinarea de către Bruxelles a planurilor de desfășurare a unei misiuni UE militare de instruire în Ucraina', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, calificând această inițiativă drept un 'pas necugetat', potrivit sursei citate.

În opinia Moscovei, materializarea 'acestei inițiative contravine' acordurilor de pace de la Minsk și va 'contribui la militarizarea Ucrainei și la o escaladare a tensiunilor în Donbas', estul țării. Aceste planuri, a declarat Zaharova, încurajează de asemenea Kievul 'să saboteze și mai mult' aplicarea măsurilor prevăzute în acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din Donbas.

UE a confirmat marți, la cel de-al XXIII-lea summit al său cu Ucraina, că are în vedere trimiterea unei misiuni militare de instruire a forțelor ucrainene.

'În privința cooperării militare, considerăm într-adevăr că ar fi bine dacă ar fi posibil să ne consolidăm cooperarea și în acest domeniu', a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă marți, la Kiev.

Potrivit Agerpres, Michel a indicat că s-a decis 'trimiterea unei misiuni de experți europeni, care au sosit aici (la Kiev) cu câteva zile înainte, cu scopul de a se întâlni cu partea ucraineană pentru a înțelege mai bine ce proiecte concrete putem dezvolta, în special în sfera educației, a instruirii militare'.

Părțile discută astfel de măsuri în contextul activității sporite a trupelor ruse în regiunile de frontieră cu Ucraina, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, citat de Lenta.ru, care amintește că, pentru prima oară, publicația germană Welt am Sonntag a făcut dezvăluiri despre planurile UE de a trimite o misiune militară în Ucraina.

În acest context, Rusia ar fi trimis în Belarus o subunitate de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, a informat joi portalul Avia.pro - apropiat armatei și serviciilor secrete rusești.

Potrivit acestuia, un avion-cargo al armatei ruse, An-124, care decolase de pe aeroportul Vnukovo, din Moscova, a aterizat deja pe aeroportul militar din Baranovici, în vestul Belarus.

În pofida absenței unor comentarii oficiale, o sursă, citată de site-ul rus de propagandă Avia.pro, a afirmat că Belarus a solicitat în regim de urgență Moscovei furnizarea unor sisteme de rachete S-400 Triumf pentru instalarea lor în apropiere de frontiera cu Ucraina, invocând posibile amenințări din partea acesteia la adresa Belarus. Această informație nu a putut fi confirmată însă din surse oficiale, conform portalului citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău