UE vrea să impună Rusiei sancțiuni de 1,39 miliarde euro pe an din cauza disputelor privind carnea de porc

  • 20 Decembrie 2017 19:00
UE vrea să impună Rusiei sancțiuni de 1,39 miliarde euro pe an din cauza disputelor privind carnea de porc Sursa: Agro TV

Uniunea Europeană (UE) vrea să impună Rusiei sancțiuni comerciale anuale în valoare de 1,39 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari), pretinzând că Moscova nu îndeplinește cerințele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind porcii și carnea de porc, transmite Agerpres.

Pe 3 ianuarie 2018, UE va trimite solicitarea organismului de reglementare a diferendelor din cadrul OMC, ceea ce va duce la o nouă rundă de dispute.

În februarie, Organizația Mondială a Comerțului a dat încă o dată câștig de cauză Uniunii Europene în disputa sa cu Rusia, care are drept obiect embargoul sanitar introdus de Moscova pentru importurile de porci și carne de porc din spațiul comunitar.

La începutul lui 2014, Rusia a impus acest embargou după descoperirea mai multor cazuri de pestă porcină africană în Lituania și Polonia. În replică, Uniunea Europeană a contestat embargoul rusesc la OMC în iunie 2014.

Ulterior, în august 2016, un organism de reglementare a diferendelor din cadrul OMC a decis că embargoul sanitar rusesc nu se bazează pe standardele internaționale relevante și încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (Acordul SPS). În replică, Rusia a făcut recurs la această decizie la instanța de apel a OMC, care a respins însă recursul formulat de Moscova.

În 6 decembrie, Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunțat ridicarea restricțiilor privind importurile de porci și produse pe bază de carne de porc din Uniunea Europeană. Dar UE susține că nu au fost ridicate restricțiile și a cerut să poată impune sancțiuni la o valoarea echivalentă cu cea a exporturilor totale din 2013, la care se adaugă o creștere anuală de 15%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău