UE vrea să cheltuiască 100 de milioane de euro pe teste rapide anti-COVID. În cât timp dau rezultatele

  • 28 Octombrie 2020 19:02
UE vrea să cheltuiască 100 de milioane de euro pe teste rapide anti-COVID. În cât timp dau rezultatele

Uniunea Europeană va cheltui 100 de milioane de euro pentru achiziționarea și distribuirea de teste rapide (antigenice) pentru a încerca să oprească valul doi al pandemiei Covid-19, a anunțat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Le Figaro, potrivit Mediafax, preluat de Digi24.ro

„Acum investim 100 de milioane de euro (...) pentru a achiziționa teste rapide pe care le vom distribui statelor membre. Și lansăm o procedură comună de achiziții publice pentru a obține mai multe”, a declarat miercuri șeful executivului european, care a cerut măsuri îndrăznețe pentru combaterea pandemiei.

Testele antigenice nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în 10-30 de minute. Aceste teste rapide „pot juca un rol important, dar vom propune o abordare la nivel european a aprobării și utilizării. Abia atunci va exista recunoașterea reciprocă a testelor și a rezultatelor testelor”, a insistat Ursula von der Leyen.

Testele rapide anti-Covid, omologare rapidă 

Charles Michel, președintele Consiliului European, a pledat, de asemenea, marți pentru omologarea testelor rapide și să se garanteze producția lor „la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot”.

Ursula von der Leyen a cerut din nou o mai bună partajare a datelor de sănătate între state pe platforma de date legată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

„Ne va ajuta, de exemplu, să știm unde există capacitate în unitățile de terapie intensivă” sau dacă transferurile de pacienți peste granițe „pot fi aranjate atunci când este necesar”, a argumentat ea. 

Comisia, care intenționează să coordoneze strategiile naționale de vaccinare, propune amânarea scutirilor de TVA pentru achiziționarea de vaccinuri și truse de screening cu șase luni. Ursula von der Leyen a solicitat încă o dată armonizarea regulilor pentru călătorii din întreaga Europă, în special prin dezvoltarea unui „formular comun de urmărire a pasagerilor”.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău