UE vrea să aibă puterea de a menține aprovizionarea în perioade de criză

  • 24 Decembrie 2021 14:30
UE vrea să aibă puterea de a menține aprovizionarea în perioade de criză

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a dobândi noi puteri, inclusiv cea de a controla exporturile, care i-ar oferi capacitatea de a proteja lanțul de aprovizionare al blocului comunitar în perioade de criză, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, va dezvălui o propunere în acest sens în primăvara anului următor, a dezvăluit un oficial european din apropierea acestui plan.

Noile reguli vor face parte dintr-un așa-numit Single Market Emergency Instrument, o propunere destinată să răspundă la unele dintre provocările cu care UE s-a confruntat în perioada pandemiei de Covid-19, când statele membre au avut dificultăți în a-și procura vaccinuri și echipamente de protecție.

Comisia Europeană va propune noi măsuri pentru a cuantifica, anticipa și contracara orice perturbări la adresa pieței unice, inclusiv asupra lanțurilor de aprovizionare industriale, a precizat oficialul citat de Bloomberg.

"Avem nevoie de soluții structurale pentru următoarea criză care, indiferent de natura sa, poate declanșa șocuri majore asupra cererii sau ofertei care să ne afecteze industriile și să ne fragmenteze piața noastră unică", a scris comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, într-o scrisoare trimisă subordonaților săi în data de 22 decembrie și consultată de Bloomberg.

Una dintre ideile discutate ar fi aceea ca Executivul comunitar să monitorizeze livrările către țările terțe în perioade de stres, copiind sistemul de control al exporturilor de vaccinuri. Conform acestui program, care expiră la finele acestei luni, companiile au nevoie să obțină aprobarea organismelor naționale și comunitare înainte de a livra doze de vaccin Covid-19 în afara blocului comunitar.

De asemenea, printre propunerile analizate se află și posibilitatea ca Bruxelles-ul să dobândească un rol mai important în ceea ce privește revizuirea restricțiilor naționale cu privire la fluxurile de bunuri pe piața unică, în ideea de a evita măsurile unilaterale adoptate de unele state membre în primele zile ale pandemiei.

Oficialul european citat de Bloomberg a spus că liderii UE ar urma să aibă o primă discuție cu privire la Single Market Emergency Instrument cu ocazia Summitului de la Paris din perioada 10-11 martie, urmând ca propunerea oficială să fie prezentată mai târziu. Potrivit aceluiași oficial, Comisia Europeană s-a inspirat din legea American Defense Production Act, ordinul executiv "America's Supply Chain" și alte inițiative promovate de administrația președintelui SUA, Joe Biden, pentru a răspunde la vulnerabilitățile apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare.

Noul instrument, anunțat prima dată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestui an, va include de asemenea măsuri destinate reducerii dependențelor structurale ale blocului comunitar prin diversificarea surselor de aprovizionare și creșterea capacității industriale a Uniunii Europene. "Piața unică face Europa puternică. De aceea trebuie să o protejăm și să o facem să funcționeze, în toate circumstanțele, în special când avem cea mai mare nevoie de ea", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs ținut în luna februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău