UE vrea ca sectoare transport și construcții să plătească pentru emisiile lor poluante

  • 26 Aprilie 18:13
UE vrea ca sectoare transport și construcții să plătească pentru emisiile lor poluante

Diplomații din statele membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta despre modul în care sectorul transporturilor și cel al construcțiilor vor plăti pentru emisiile lor de CO2, potrivit unui document intern consultat de Reuters, preluat de Agerpres.

Săptămâna trecută, UE a ajuns la un acord vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă țintă mai ambițioasă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură și până la industria grea.

Acum Bruxelles-ul trebuie să pună la punct politici care să permită atingerea noii ținte. În cazul automobilelor și clădirilor aceste politici ar urma să includă un sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2.

"Acest lucru va trebui să se întâmple gradual, într-o modalitate care să nu provoace perturbări pentru aceste sectoare și nu afectează prețul carbonului în actualul sistem de comercializare a certificatelor de emisii", se arată într-un document al Comisiei transmis diplomaților europeni, care urmează să îl discute în cursul acestei săptămâni.

Uniunea Europeană are deja un sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) care obligă centralele electrice, fabricile și companiile aeriene să achiziționeze certificate de acest fel tot mai costisitoare.

Potrivit documentului consultat de Reuters, noua țintă stabilită pentru 2030 va necesita o reducere suplimentară cu 10 puncte procentuală a emisiilor combinate ale sectoarelor care nu sunt acoperite în prezent de sistemul ETS, comparativ cu precedentul obiectiv al UE privind reducerea emisiilor de CO2.

Printre aceste sectoare se numără transportul, construcțiile și agricultura. Reuters susține că executivul comunitar are în vedere un sistem de tip ETS pentru primele două iar, separat, statele membre negociază o reformare a subvențiilor agricole pentru a ajuta la diminuarea emisiilor poluante ale sectorului agricol.

Noul plan de tranzacționare a emisiilor va fi făcut public în luna iunie. Comisia elaborează propunerile dar deocamdată nu a confirmat niciun fel de detalii, inclusiv cele referitoare la care părți din sectorul construcțiilor vor trebui să plătească pentru certificatele de poluare, sau dacă costurile cu CO2 se vor aplica direct constructorilor de automobile sau șoferilor.

Includerea sectoarelor transporturi și construcții într-un nou sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), separat de cel existent, ar putea asigura că noile politici nu vor afecta prețul certificatelor de poluare în actualul sistem. În ultimele luni prețul certificatelor de poluare a crescut, stimulate de planurile UE vizând o reducere mai rapidă a emisiilor iar luni au atins o noua valoare record de peste 47 de euro pentru tona de CO2. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău