UE va stimula statele membre să reducă taxele pe energie

  • 11 Octombrie 2021 17:49
UE va stimula statele membre să reducă taxele pe energie

Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie și să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creșterii prețurilor către cei mai defavorizați, grație diferitelor instrumente care le stau la dispoziție, a declarat luni comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Toate statele vor beneficia de această situație pentru că sunt multe taxe pe energie", a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, adăugând că Bruxelles-ul va "stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizați".

Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un set de măsuri temporare destinate să ajute țările membre să facă față creșterii explozive a prețurilor la energie, însă abia la următorul summit al șefilor de stat și de guvern din UE, programat a avea loc în perioada 21-22 octombrie, vor fi discutate posibile soluții pe termen lung.

Spania, Franța, Cehia, Grecia și România solicită o "abordare comună" la nivel european. Autoritățile de la Paris ar dori o revizuire de amploare a pieței de electricitate, în special a modului de stabilire a prețurilor, pe care îl consideră mult prea dependent de cotațiile combustibililor fosili, în timp ce autoritățile de la Madrid propun varianta achizițiilor în comun de gaze naturale.

Potrivit comisarului Thierry Breton, trebuie să ne așteptăm la "șase luni de tensiuni" și să punem în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să "traverseze această perioadă dificilă".

"Dispunem de o gamă de instrumente care va fi pusă la dispoziția fiecărui stat și le vom stimula să le utilizeze", a adăugat Thierry Breton.

Evocând măsurile introduse deja de o serie de guverne, reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare țintite pentru cei mai defavorizați sau înghețarea prețurilor, comisarul pentru piața internă a indicat că Executivul comunitar va da statelor membre "posibilitatea de a reduce și TVA", așa cum unele state au anunțat deja.

În paralel, Thierry Breton a reamintit importanța existenței unei piețe comune de electricitate și a interconectării rețelelor europene dar a subliniat că acum este necesar ca toate țările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilității prețurilor, care se datorează parțial ponderii în creștere a energiilor regenerabile, cum este energia eoliană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău