UE va semna un acord cu Moderna pentru până la 160 de milioane de doze de vaccin

  • 24 Noiembrie 2020 18:50
UE va semna un acord cu Moderna pentru până la 160 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană va semna miercuri un acord cu compania farmaceutică americană Moderna pentru până la 160 de milioane de doze din vaccinul candidat dezvoltat de aceasta, a anunțat șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează dpa, AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Sunt fericită să anunț că vom aproba mâine (miercuri - n.r.) un nou contract pentru a asigura un alt vaccin pentru COVID-19 în portofoliul nostru", a declarat Ursula von der Leyen într-un briefing de presă, evocând și un al șaptelea contract în perioada următoare, fără a furniza informații suplimentare.

"Suntem pe cale să formăm unul din portofoliile de vaccinuri împotriva COVID-19 cele mai mari din lume. Acesta le va asigura europenilor acces la vaccinurile cele mai promițătoare în curs de dezvoltare", a mai afirmat von der Leyen.

Moderna a informat săptămâna trecută că analiza inițială sugerează că vaccinul său candidat pentru noul coronavirus este eficient în proporție de 94,5%, fiind al doilea grup farmaceutic care anunță rezultate pozitive după testele clinice, primul fiind asocierea Pfizer-BioNTech.

Odată ce vaccinul candidat al Moderna se dovedește a fi sigur și eficient, fiecare stat membru îl va primi în același timp în funcție de mărimea populației, a mai spus von der Leyen.

Acesta este al șaselea contract pe care Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, îl încheie cu producătorii de vaccinuri.

Înainte de acest contract, Comisia Europeană a semnat cinci contracte pentru precomandarea vaccinurilor candidate: cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca și cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) și cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău