UE va pune capăt la 1 ianuarie mecanismului de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19

  • 26 Noiembrie 2021 17:15
UE va pune capăt la 1 ianuarie mecanismului de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19

Uniunea Europeană a anunțat vineri că, începând de anul viitor, va pune capăt mecanismului de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în statele membre, dar că va continua să exercite o 'supraveghere', transmite AFP.

'Cu începere de la 1 ianuarie 2022, producătorii de vaccinuri nu vor mai trebui să ceară autorizare pentru exportul de vaccinuri în afara UE', a declarat purtătoarea de cuvânt Dana Spinanț, într-un briefing de presă, potrivit Agerpres.

Acest mecanism fusese instituit de Bruxelles la sfârșitul lunii ianuarie pentru a securiza aprovizionarea cu vaccinuri a statelor membre și urma să expire la 31 decembrie.

'Transparența exporturilor va continua să fie asigurată grație unui nou mecanism de supraveghere care va furniza Comisiei informații în timpul dorit cu privire la exporturile de vaccinuri specifice fiecărei companii', a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Noul mecanism este în curs de finalizare.

Potrivit Danei Spinanț, 'UE este cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri împotriva COVID-19, cu peste 1,3 miliarde de doze exportate până acum din decembrie (2020) în peste 150 de țări, dintre care în jur de 1 miliard în cadrul mecanismului de autorizare a exporturilor'.

Uniunea Europeană a exportat mai mult de jumătate de dozele de vaccin anti-COVID-19 produse pe teritoriul său.

Mecanismul de autorizare impune ca, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE de către un producător, acesta să obțină aprobarea statului membru de unde sunt expediate dozele, cu excepția livrărilor spre țări vulnerabile sau care beneficiază de scutiri. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.

El a condus la un singur caz de blocare a exporturilor, în martie, când Roma a interzis plecarea spre Australia a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca produse pe teritoriul Uniunii, invocând o 'penurie persistentă' și întârzieri ale livrărilor acestei companii către UE.

În timp ce Europa se confruntă cu un nou val de infectări, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat joi la intensificarea vaccinării în UE, deplângând faptul că un sfert dintre adulți nu sunt încă integral vaccinați.

'Avem suficiente doze de vaccin pentru aceasta. Până la sfârșitul săptămânii, Europa va fi livrat 1 miliard de doze statelor membre', a afirmat ea, îndemnând la administrarea unei doze booster la șase luni după schema inițială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău