UE va negocia cu țările Balcanilor Occidentali extinderea activității Frontex, ca urmare a creșterii numărului migranților

  • 18 Noiembrie 2022 16:50
UE va negocia cu țările Balcanilor Occidentali extinderea activității Frontex, ca urmare a creșterii numărului migranților

Consiliul Uniunii Europene (statele membre) a aprobat vineri deschiderea negocierilor cu Albania, Bosnia, Muntenegru și Serbia pentru extinderea cooperării cu agenția europeană Frontex însărcinată cu gestionarea frontierelor, relatează Agerpres.

Obiectivul este de a ajunge la acorduri pentru consolidarea operațiunilor comune în regiunile frontaliere, în fața creșterii sosirilor de migranți pe ruta Balcanilor Occidentali.

''Cooperarea cu partenerii noștri, inclusiv prin desfășurarea de personal Frontex, este esențială pentru a detecta și bloca de la început deplasările migratorii clandestine'', a afirmat într-un comunicat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan.

Aceasta ''va îmbunătăți protecția frontierelor noastre externe și va contribui la eforturile țărilor Balcanilor Occidentali de a împiedica traficanții să folosească teritoriile lor ca etapă de tranzit'', adaugă ministrul ceh.

Numărul migranților care ajung în UE folosind ruta balcanică a crescut anul acesta la niveluri nemaivăzute de la criza provocată de valul de refugiați din 2015.

Statele balcanice, dar și țări central-europene precum Austria sau Republica Cehă, au sporit controalele la frontiere pentru a combate migrația ilegală.

UE a încheiat acorduri cu Albania, Muntenegru și Serbia sub mandatul anterior al Frontex, dar acestea permit agenției europene doar desfășurarea unor operațiuni comune și desfășurarea de echipe în regiuni ale acestor țări, un acord similar fiind în curs de negociere și cu Bosnia.

Acordurile ce vor fi negociate sub noul mandat al Frontex au în vedere să permită acestei agenții să ajute țările Balcanilor Occidentali să gestioneze fluxurile migratorii, să contracareze imigrația ilegală și să facă față delincvenței transfrontaliere pe întregul lor teritoriu, iar personalul Frontex să aibă permisiunea de a efectua controale și verificări de persoane la frontiere, mai menționează președinția cehă a Consiliului UE despre mandatul de negociere al UE cu aceste state. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău