UE va impune sancțiuni împotriva mercenarilor ruși. Grupul Wagner provoacă îngrijorări tot mai mari la Bruxelles

  • 15 Noiembrie 2021 17:27
UE va impune sancțiuni împotriva mercenarilor ruși. Grupul Wagner provoacă îngrijorări tot mai mari la Bruxelles

Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord luni pentru a redacta o listă de posibile sancțiuni împotriva mercenarilor ruși care ar putea fi trimiși în regiunea Sahel din vestul Africii, potrivit unui anunț făcut ministrul de externe al Franței, citat de Reuters.

O investigație publicată de agenția Reuters în luna septembrie arăta că junta militară care a preluat puterea în Mali în urma unei lovituri de stat din toamna anului trecut poartă discuții cu notoriul grup de mercenari ruși Wagner, un lucru pe care Franța l-a criticat dur întrucât are propriile trupe în regiune, scrie HotNews.ro.

Junta a confirmat la sfârșitul lunii septembrie a acestui an că a contactat o „companie militară rusească privată” după ce Franța și-a retras forța Barkhane din Mali după ce a devenit evident că noua conducere militară nu intenționează să predea puterea unei administrații civile.

„Există o voință comună de a decide asupra unui cadru legal de sancțiuni care vor fi plasate asupra Grupului Wagner”, a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian după o reuniunea a miniștrilor de externe ai blocului comunitar în care s-a discutat situația din Mali.

Cel mai probabil sancțiunile vor fi adoptate în concordanță cu legislația europeană existentă privind aceste tipuri de penalități pentru a evita un proces de legiferare îndelungat.

Îngrijorări legate de mercenarii Grupului Wagner

Mai mulți diplomați care susțin măsura au declarat pentru Reuters că strângerea de dovezi suficiente pentru a garanta că înghețarea de active și interdicțiile de călătorie sunt menținute de instanțe va dura ceva timp.

Le Drian a precizat de asemenea că sancțiunile vor viza și companiile ce colaborează cu Grupul Wagner.

Oficialii francez susțin că junta militară din Mali, o fostă colonie franceză, a apelat la mercenarii ruși pentru a-și consolida puterea și rămâne la conducerea țării și după alegerile legislative și prezidențiale ce ar urma să aibă loc în luna februarie a anului viitor.

Investigații anterioare au arătat că Grupul Wagner a desfășurat misiuni de luptă clandestine la comanda Kremlinului în Ucraina, Libia și Siria.

Autoritățile ruse neagă însă că mercenarii acestui grup acționează la ordinele lor.

Luna trecută Franța a acuzat Grupul Wagner și de faptul că se substituie autorității statului în Republica Centrafricană, o altă fostă colonie a sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău