UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru că nu poate ”exista o Europă liberă fără o Ucraină liberă”, afirmă Charles Michel la Kiev

  • 20 Ianuarie 2023 12:11
UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru că nu poate ”exista o Europă liberă fără o Ucraină liberă”, afirmă Charles Michel la Kiev

Uniunea Europeană este alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru că nu poate ”exista o Europă liberă fără o Ucraină liberă”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel în discursul susținut în fața Parlamentului de la Kiev, unde a efectuat o vizită pentru a discuta despre măsurile suplimentare de sprijin pentru această țară care luptă de aproape un an pentru independență și suveranitate.

Timp de aproape un an, omenirea a privit cu groază războiul purtat împotriva țării voastre. Suntem îngroziți de suferința poporului vostru, suntem îngroziți de devastarea orașelor voastre și îngroziți de brutalitatea Rusiei, recent în Soledar, în Bahmut și în atât de multe alte orașe și sate. Atacul Rusiei asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, soldat cu zeci de morți, este cea mai recentă crimă dintr-o listă lungă de crime. Timp de aproape un an, Kremlinul v-a ucis cetățenii, v-a distrus infrastructura și v-a distrus orașele, vizând chiar dreptul vostru la existență. De ce? Pentru că v-ați exercitat drepturile de ucraineni liberi, v-ați ridicat pentru a vă alege propria cale și propriul destin, ați ales democrația, ați ales Europa. (…) Prin revolutia de pe Maidan, la 22 de ani după ce v-ați obținut independența, voi, ucrainenii, ați spus: <<Noi suntem europeni>>. Așadar, astăzi am venit în Ucraina pentru a vă spune: <<Suntem cu toții ucraineni>>”, a amintit oficialul european de momentele în care ucrainenii s-au răzvrătit pentru un parcurs european al țării, scrie Calea Europeană.

În viziunea sa, războiul pornit de Rusia este mai mult decât un simplu război, și o ”strategie de distrugere sistemică pentru a vă forța să vă supuneți, pentru a forța ca țara noastră să devină stat vasal. Va eșua. Ucraina este de neînvins, ucrainenii sunt uniți, curajoși și mândri pe bună dreptate”.

”Încă din prima zi a atacului Rusiei, europenii au înțeles că acesta este mai mult decât un atac asupra Ucrainei. Acesta este un atac asupra noastră, a tuturor – valorile noastre europene comune, securitatea noastră europeană, visul nostru european comun. (…) Winston Churchill a folosit libertatea și speranța ca o armă pentru a riposta și a-i învinge pe naziști. Nelson Mandela și-a folosit celula din închisoare ca simbol al libertății spirituale pentru a-și elibera poporul și a-și transforma țara. Astăzi, Volodimir Zleenski întruchipează spiritul vostru de rezistență națională. Acest spirit al lui Churchill și Mandela trăiește în inima fiecărui ucrainean. L-am văzut cu ochii mei, în Odessa, în Borodyanka și chiar aici, în Kiev. Veți învinge datorită acestui spirit. Și pentru că nu sunteți singuri. Noi suntem alături de voi”, și-a exprimat convingerea președintele Consiliului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău