UE va examina mai atent investițiile străine directe. Regulamentul privind controlul investițiilor străine, în vigoare

  • 11 Aprilie 2019 09:30
UE va examina mai atent investițiile străine directe. Regulamentul privind controlul investițiilor străine, în vigoare

Noul instrument al Uniunii Europene menit să verifice investițiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice a intrat în vigoare miercuri, 10 aprilie, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres.

Este primul instrument la nivelul UE menit să verifice investițiile străine directe pe criterii de securitate și ordine publică, acoperă ISD făcute de companii de stat netransparente în sectoare și tehnologii strategice și cele cu impact asupra programelor și proiectelor europene.

"Acest nou instrument va ajuta Europa să-și apere interesele strategice. Avem nevoie să verificăm achizițiile companiilor străine care au ca țintă active strategice din Europa. Vrem ca Europa să rămână deschisă pentru afaceri, dar, repet, nu suntem partizani naivi ai comerțului liber. Adoptarea și intrarea în vigoare a acestui instrument într-un timp aproape record arată ce importante sunt afacerile pentru noi și că atunci când vine vorba de protejarea intereselor Europei întotdeauna suntem buni și la vorbe și la fapte", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Noul instrument va crea un mecanism de cooperare cu includerea schimbului de informații între statele membre, care pot emite informări despre ISD direcționate către alte state membre. Comisia Europeană poate cere informații și emite o opinie pentru țara vizată de investiție, însă decizia finală aparține țării respective.

De asemenea, CE va putea emite opinii când o investiție poate reprezenta o amenințare la adresa securității sau a ordinii publice în mai mult de un stat membru sau când investiția subminează un program sau un proiect de interes pentru întreaga UE, cum ar fi "Orizont 2020" sau "Galileo".

De asemenea, este încurajată cooperarea internațională privind verificarea investițiilor, inclusiv împărtășirea experienței, a celor mai bune practici și a informațiilor de interes comun.

Noul instrument stabilește anumite cerințe pentru statele membre care vor să mențină sau să adopte un mecanism de verificare la nivel național. Statele naționale au ultimul cuvânt dacă o anumită investiție ar trebui sau nu permisă pe teritoriul lor. De asemenea, se ține cont de necesitatea de a opera conform unor termene limită care să sprijine afacerile și sunt necesare cerințe de confidențialitate solide.

Începând de miercuri, statele membre UE trebuie să notifice Comisiei Europene mecanismele lor naționale de verificare a investițiilor. În prezent, numai 14 state membre ale UE (Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Marea Britanie) au mecanisme de verificare, care diferă foarte mult din punct de vedere al scopului și al modelului folosit.

În următoarele 18 luni, CE și statele membre UE vor adopta măsurile necesare pentru a se asigura că din 11 octombrie 2020 la nivelul UE se poate aplica integral Reglementarea privind verificarea investițiilor. Va fi înființat un nou mecanism de cooperare la nivelul UE care va permite statelor membre și CE să schimbe informații și să-și exprime temerile legate de investiții străine specifice.

În ultimii 20 de ani, structura și proveniența investițiilor străine directe in UE s-au schimbat semnificativ, în special din direcția economiilor emergente. Investițiile din China au crescut de șase ori, cele din Brazilia de zece ori, iar investițiile din Rusia s-au dublat cel puțin, vizând în ultima vreme sectoarele high-tech și de multe ori prin intermediul unor companii de stat sau cu legături guvernamentale. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău