UE va discuta luna aceasta interdicția vizelor pentru toți cetățenii ruși

  • 12 August 2022 18:43
UE va discuta luna aceasta interdicția vizelor pentru toți cetățenii ruși

Uniunea Europeană va discuta la sfârșitul lui august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui țară deține semestrul acesta președinția Consiliului Uniunii, transmite AFP.

Sancțiunea respectivă, ca reacție la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de țări membre, arată agenția citată.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: "Rușii susțin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra orașelor ucrainene și uciderea ucrainenilor. Lăsați-i deci pe turiștii ruși să se bucure de Rusia".

Lipavsky a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruși de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancțiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârșitul lunii.

Șeful diplomației cehe a fost însă de părere că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetățenii ruși".

Printre cei care trebuie convinși se numără și șeful diplomației europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniștrilor de externe și ai apărării. Sancțiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe și politica de securitate.

Estonia a anunțat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetățenilor ruși, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că "nu putem interzice intrarea persoanelor care dețin o viză a unei alte țări din spațiul Schengen".

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruși încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Și Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislația sa națională nu permite o interdicție totală a vizelor în funcție de cetățenie. Ministrul de externe Pekka Haavisto a indicat la începutul acestei luni că guvernul de la Helsinki încearcă să reducă numărul vizelor turistice.

Comisia Europeană se opune deschis interdicției, insistând asupra necesității de a proteja disidenții, jurnaliștii și familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că "statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte și examinează cererile caz cu caz".

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetățenii ruși. ''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Și îmi este greu să înțeleg acest fel de cereri'', a spus el într-o conferință de presă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău