UE va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă Kievul ar refuza un acord de pace Trump – Putin, asigură șefa diplomației europene
-
13 Februarie 17:07
![UE va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă Kievul ar refuza un acord de pace Trump – Putin, asigură șefa diplomației europene UE va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă Kievul ar refuza un acord de pace Trump – Putin, asigură șefa diplomației europene](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252552-206839.jpg)
Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta refuză termenii vreunui acord de pace convenit de Rusia și SUA, a declarat joi șefa diplomației europene Kaja Kallas, care a cerut implicarea UE și a Ucrainei în negocierile pentru un astfel de acord, anunțat separat de președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, care au avut miercuri o convorbire telefonică, relatează agențiile de știri Reuters și AFP.
„Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcționa, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei și a Europei”, a spus Kaja Kallas în fața presei, la sosirea la sediul NATO la o reuniune a miniștrilor apărării ai Alianței, scrie G4media.
De asemenea, nu este „o tactică bună” să se cedeze în fața Rusiei chiar înainte ca negocierile să înceapă, a continuat ea, după ce secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a considerat nerealiste aderarea Ucrainei la NATO și revenirea acestei țări la granițele de dinainte de 2014, anul când Rusia a anexat Crimeea și separatiștii proruși din estul Ucrainei au lansat primul conflict armat.
Această „strategie a concilierii” cu Rusia „nu funcționează”, a mai susținut Kallas, care a făcut o paralelă cu acordurile de la München din 1938, prin care francezii, italienii și britanicii au acceptat anexarea unei părți a Cehoslovaciei de către Germania nazistă.
Kaja Kallas a avut joi mai devreme o întâlnire cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Acesta „m-a asigurat că ucrainenii rămân fermi și nu vor renunța nici la libertatea și nici la teritoriile lor”, a transmis după această întâlnire șefa diplomației UE, transmite Agerpres.
Președinții Donald Trump și Vladimir Putin au avut miercuri prima lor convorbire telefonică oficială după învestirea noului președinte american și au anunțat că au convenit inițierea negocierilor pentru încetarea războiului în Ucraina.
Președintele Donald Trump a discutat apoi și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că l-a informat pe acesta despre conținutul convorbirii sale cu Putin, dar această convorbire a provocat la Kiev și în rândul europenilor temeri că președinții rus și american ar putea încheia o înțelegere peste capul Ucrainei și al UE.
Europa este geloasă și furioasă din cauza apelului telefonic dintre Trump și Putin, pentru că acesta arată că puterea sa pe scena mondială a slăbit, a comentat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.