UE va analiza cu atenție ce s-a întâmplat la GameStop și va lua în considerare potențialele lecții

  • 26 Februarie 2021 14:53
UE va analiza cu atenție ce s-a întâmplat la GameStop și va lua în considerare potențialele lecții

Uniunea Europeană realizează o amplă revizuire a protecției consumatorilor pe piețele financiare și va lua în considerare potențialele lecții, în urma tranzacțiilor de pe Wall Street care au provocat creșterea explozivă a cotațiilor anumitor acțiuni, a afirmat vineri John Berrigan, șeful departamentului de la Comisia Europeană care se ocupă de politica UE în domeniul bancar și financiar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Sporirea interesului investitorilor de retail în privința tranzacționării acțiunilor este o tendință care nu a putut fi prevenită, dar trebuie să fie gestionată. ''Vrem să adoptăm o perspectivă europeană și nu admitem să se întâmple aici ce s-a întâmplat în SUA", a declarat Berrigan.

Declarația sa vine după o ''febră speculativă'', provocată de micii deținători de acțiuni, care a dus la creșteri explozive pentru acțiunile anumitor companii, precum lanțul de magazine de jocuri video GameStop, dar și cotația unor materii prime, ca argintul. Prin intermediul forumului Reddit, micii investitori de retail și-au coordonat achizițiile și au stimulat creșterea unor acțiuni, în încercarea de a pedepsi fondurile speculative care profită atunci când cotația acțiunilor scade. Însă creșterile provocate de achizițiile micilor investitori au fost de scurtă durată, astfel că în ultimele zile cotația acțiunilor GameStop s-a prăbușit și mulți traderi individuali au înregistrat la rândul lor pierderi.

Berrigan a explicat că în mod tradițional UE caută să protejeze activitățile consumatorilor și începuse deja o revizuire "orizontală" a tuturor sectoarelor înainte de evenimentul GameStop.

"Vom adăuga ceea ce s-a întâmplat cu GameStop la strategia noastră", a adăugat oficialul UE.

Deja UE are reguli dure privind vânzările în lipsă, dar vrea o extindere a participării investitorilor de retail pe piețele de capital, deși unele tipuri de platforme online, apreciate ca atractive de micii investitori, îi pot duce "în zone unde nu ar fi vrut să ajungă", a apreciat Berrigan.

Și autoritatea care supervizează piețele financiare din Uniunea Europeană (ESMA) a anunțat că organismele de reglementare din UE ar putea interveni pe piață, în contextul unei creșteri explozive a tranzacțiilor online ale investitorii de retail, după ce au fost introduse restricții destinate combaterii pandemiei.

Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenție tranzacțiile de pe piețele financiare pentru a identifica sursa care, recent, a provocat creșterea explozivă a cotațiilor anumitor acțiuni.

"Urmărim cu atenție aceste noi evoluții și analizăm dacă este nevoie de noi acțiuni de supervizare", a declarat luna aceasta Steven Maijoor, președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), la un eveniment online.

Maijoor a precizat că informațiile colectate până acum, în Franța, arată că achizițiile de acțiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut, iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activității de investiții este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.

"Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condițiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilității de pe piață", a spus Maijoor. "La fel de îngrijorătoare este posibilitatea că acești investitori să se fi orientat spre tranzacțiile intraday ca o modalitate de a-și ocupa timpul în perioada carantinei", a adăugat președintele ESMA. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău