UE trebuie să recicleze mai mult și mai bine, susține Agenția Europeană de Mediu

  • 28 Octombrie 2019 16:35
UE trebuie să recicleze mai mult și mai bine, susține Agenția Europeană de Mediu

Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să îmbunătățească gestionarea deșeurilor, în special a celor din plastic și a deșeurilor electronice, și să recicleze mai mult pentru a limita impactul negativ asupra mediului înconjurător, a apreciat Agenția Europeană de Mediu (EEA) în două rapoarte publicate luni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Uniunea Europeană trebuie să găsească modalitățile prin care să își trateze deșeurile plastice într-o manieră respectuoasă cu mediul, de exemplu prin creșterea reutilizării și reciclării", a subliniat Agenția Europeană de Mediu (EEA).

Conform raportului prezentat de EEA, într-un singur an UE produce 30 milioane de tone de deșeuri plastice, dintre care doar 17% sunt reutilizate sau reciclate. Aceasta în condițiile în care, în 2017, cererea de plastic în cele 28 de state membre UE, plus Elveția și Norvegia, s-a ridicat la 51 milioane tone, utilizate în principal pentru ambalaje și construcții.

"O proastă gestiune a deșeurilor plastice are efecte negative asupra mediului înconjurător și a climei, în special bucățile de plastic și microparticulele de plastic din râurile și oceanele din întreaga lume", susține EEA.

La începutul lui 2019, UE exporta în fiecare lună aproximativ 150.000 de tone de plastic. Această cifră era de două ori mai mare în anul 2016, cu 300.000 de tone exportate în fiecare lună, în principal spre China și Hong Kong, care între timp au restricționat importurile de deșeuri și le-au reorientat spre alte țări asiatice unde tratarea deșeurilor este mai puțin controlată.

În cazul deșeurilor electronice (PC-uri vechi, aparate foto, televizoare), Agenția Europeană de Mediu a informat că din cele 10,3 milioane tone de deșeuri produse doar 40% sunt recuperate.

Reciclarea poate garanta o valorizare eficientă a componentelor electronice și o limitare a efectelor asupra mediului, estimează EEA, care citează un studiu norvegian din anul 2016 care sugerează că reciclarea unui singur telefon mobil permite economisirea echivalentului unui kilogram de CO2. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău