UE trebuie să rămână unită și să arate că poate fi un lider global, declară Kolinda Grabar-Kitarovic

  • 10 Ianuarie 10:46
UE trebuie să rămână unită și să arate că poate fi un lider global, declară Kolinda Grabar-Kitarovic

Uniunea Europeană trebuie să rămână unită și să arate lumii că poate fi un lider global, a declarat joi seară președintele în exercițiu al Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, cu ocazia unei cine organizate la Zagreb pentru a marca lansarea președinției semestriale croate a Consiliului Uniunii Europene, informează agenția de presă HINA, preluat de Agerpres.

Adresându-se membrilor noii Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen, Grabar-Kitarovic a apreciat că agenda executivului comunitar până în 2024 este una ambițioasă, în contextul provocărilor multiple cu care se confruntă Europa.

''Cred că prin cele patru priorități ale noastre putem crea cu adevărat o Europă mai bună, ajustată la cetățenii săi. Prin Europa care dezvoltă, conectează, protejează și este influentă la nivel mondial, vom susține dezvoltarea durabilă a UE, simultan soluționând problema presantă a provocărilor demografice. Vom pleda pentru coeziune și convergență, tratând chestiunea urgentă a schimbărilor climatice. Vom promova inițiativele care contribuie la transport, energie și conectivitatea digitală, de asemenea prin Inițiativa celor Trei Mări, consolidând în același timp securitatea cetățenilor noștri și având o abordare cuprinzătoare față de migrație. În fine, conștienți de puterea transformatoare a procesului de aderare, vom continua să sprijinim activ extinderea UE'', a spus șefa statului croat la final de mandat.

Ea a accentuat că Uniunea Europeană poate fi un lider global prin promovarea păcii, a democrației, a solidarității și a tuturor valorilor fundamentale.

Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic a pierdut alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Croația, obținând 46,5% din voturi, în timp ce social-democratul Zoran Milanovic a fost votat de 53,25% din electoratul croat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:2,6 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău