UE susține începerea negocierilor de aderare cu Macedonia și Albania până la finalul lui 2019

  • 29 Iunie 2018 14:34
UE susține începerea negocierilor de aderare cu Macedonia și Albania până la finalul lui 2019

Liderii statelor din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles, au decis ca negocierile de aderare cu Macedonia și Albania să fie lansate până la finalul lui 2019 dacă ambele țări aspirante înregistrează suficiente progrese în reforma justiției și combaterea corupției, transmite vineri agenția de presă Reuters.

Într-o declarație dată publicității vineri, liderii statelor din UE afirmă că susțin acordul convenit marți la nivel ministerial de a analiza progresele Macedoniei și Albaniei în iunie 2019, pentru a deschide negocierile de aderare cu ocazia unei conferințe organizate către finalul anului viitor.

Deși nu a existat o dezbatere pe acest subiect în summitul UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, declarația consolidează un compromis între statele membre pentru a menține speranțele țărilor din Balcanii Occidentali, dar în același timp condiționează lansarea negocierilor de reforma justiției și combaterea corupției.

Franța și Olanda au solicitat progrese suplimentare în aceste domenii, în pofida sprijinului exprimat de alte 25 de state membre și de Comisia Europeană pentru a se da 'undă verde' începerii negocierilor.

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene.

Negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru sunt în desfășurare. Albania, care este deja membră a NATO, și Macedonia, care a ajuns recent la un acord cu Atena privind denumirea oficială a fostei republici iugoslave, au obținut sprijinul Comisiei Europene, care a recomandat începerea negocierilor de aderare cu autoritățile de la Skopje și Tirana.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău