UE susține continuarea reformelor în sectorul bancar moldovenesc

  • 17 Mai 2018 13:58
UE susține continuarea reformelor în sectorul bancar moldovenesc

Uniunea Europeană va continua să ofere suport Băncii Naționale a Moldovei pentru realizarea reformelor în sectorul bancar, inclusiv cu un nou proiect Twinning, care urmează a fi lansat curând pentru consolidarea supravegherii sectorului financiar, guvernanței corporative și managementului riscurilor.

Declarația a fost făcută de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul seminarului „Reformele sectorului bancar. Tranziția de la Basel I la Basel III”, organizat de Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova, în cooperare cu Banca Națională a Moldovei.

Peter Michalko a accentuat importanța reformelor în sistemul bancar pentru asigurarea stabilității financiare și încrederii publice după criza bancară. Ambasadorul a apreciat progresul atins de Banca Națională a Moldovei în stabilirea unui cadru modern de reglementare și supraveghere, în conformitate cu standardele UE (Basel III), în soluționarea problemelor din sectorul bancar legate de transparența acționarilor și expunerea față de părțile afiliate. Diplomatul european a încurajat continuarea eforturilor pentru realizarea tuturor angajamentelor asumate față de programele FMI și ale Uniunii Europene, subliniind rolul primar al băncilor drept catalizator al activității economice a țării.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a apreciat suportul oferit de către UE în implementarea cadrului normativ legat de Basel III, menționând că a fost realizat un lucru enorm pentru „curățarea” sectorului bancar și atragerea investitorilor de încredere. Potrivit guvernatorului, aproape o jumătate din activele sectorului bancar sunt deținute actualmente de către sucursale ale grupurilor bancare europene cu renume. „Sectorul bancar trece prin cele mai profunde reforme de până acum, pentru a avea bănci sigure, rezistente și generatoare de profit în Moldova”, a declarat Sergiu Cioclea. Guvernatorul a mai spus că Basel III creează multe cerințe noi pentru bănci și supravegherea bancară, iată de ce sunt vitale eforturile și investițiile băncilor pentru o bună punere în aplicare a noului cadru normativ.

Aldona Jociene, înalt consilier UE în domeniul bancar, a subliniat că Basel III încurajează dialogul eficient între supraveghetori, bănci și auditorii externi, cooperarea cu autoritățile de supraveghere străine fiind de o importanță crucială.

Noua lege cu privire la activitatea bancară a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent și va fi pusă în aplicare gradual până în anul 2020. Participanții la seminar au avut posibilitatea să afle de la reglementatorii, supraveghetorii și băncile europene despre experiența și lecțiile învățate pe parcursul implementării acestor standarde în țările UE, dar și să discute oportunitățile și provocările băncilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău