UE suspendă ajutorul financiar și cooperarea în domeniul securității cu Niger după lovitura de stat

  • 29 Iulie 2023 15:45
UE suspendă ajutorul financiar și cooperarea în domeniul securității cu Niger după lovitura de stat

Uniunea Europeană „nu recunoaște și nu va recunoaște autoritățile instituite în urma loviturii de stat” din Niger și suspendă imediat ajutorul financiar și „toate acțiunile sale de cooperare în domeniul securității” cu țara din Sahel, a declarat sâmbătă șeful diplomației europene, Josep Borrell, relatează Agerpres, cu referire la AFP și Reuters.

Președintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat militare, „a fost ales în mod democratic, și rămâne, prin urmare, singurul președinte legitim al Nigerului. Eliberarea sa trebuie să aibă loc necondiționat și fără întârziere”, a spus Borrell într-un comunicat.

Pe lângă suspendarea întregului ajutor financiar, „toate acțiunile de cooperare în domeniul securității sunt suspendate sine die cu efect imediat”, a adăugat el.

După Mali și Burkina Faso, Nigerul, până acum aliat al țărilor occidentale, devine a treia țară din Sahel, afectată de atacuri ale grupărilor jihadiste, care cunoaște o lovitură de stat din 2020 încoace.

La rândul său, Uniunea Africană (UA) a cerut „întoarcerea imediată” a militarilor nigerieni la cazărmile lor și „restabilirea autorității constituționale” în termen de 15 zile, după lovitura de stat împotriva președintelui Mohamed Bazoum.

Consiliul de Pace și de Securitate al UA „le cere militarilor întoarcerea lor imediată și necondiționată la cazărmi și restabilirea autorității constituționale, în termen de maximum cincisprezece zile” în Niger, se arată într-un comunicat publicat vineri după o reuniune a acestei instanțe.

Consiliul „se declară profund îngrijorat de resurgența tulburătoare a loviturilor militare” pe continent și condamnă „cu cea mai mare fermitate” preluarea puterii de către militari la Niamey și răsturnarea unui „președinte ales în mod democratic”, cerând eliberarea sa imediată.

Organizația panafricană a afirmat că este gata să ia „toate măsurile necesare, inclusiv sancțiuni, împotriva autorilor loviturii de stat, în cazul în care drepturile deținuților politici nu sunt respectate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău