UE sprijină recuperarea și reziliența R. Moldova

  • 28 August 2022 14:00
UE sprijină recuperarea și reziliența R. Moldova

Uniunea Europeană continuă să sprijine recuperarea pe termen lung și reziliența Moldovei, în special prin intermediul planului economic și de investiții din cadrul Parteneriatului estic, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene emis cu ocazia Zilei Independenței Rep. Moldova.

Potrivit unei broșuri cu titlul „EU solidarity with Moldova” (Solidaritatea UE cu Moldova), în cooperare cu instituțiile financiare europene, UE va mobiliza aproximativ 3,4 miliarde EUR în investiții publice și private pentru câteva domenii identificate împreună cu autoritățile moldovenești: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerțului, eficiența energetică, conectivitate și dezvoltarea capitalului uman.

În special este vorba de:

  • Suport direct pentru 50.000 de ÎMM
  • Ancorarea Moldovei în Rețeaua de transport transeuropean
  • Construcția Terminalului de transport intern de marfă, la Chișinău
  • Investiții în dezvoltarea capitalului uman
  • Reabilitarea sistemelor de încălzire în clădiri rezidențiale în Chișinău și Bălți

Pe 16 august UE a efectuat plata unui grant de sprijin bugetar de 75 de milioane de euro pentru Rep. Moldova. Acest pachet de asistență va sprijini țara în depășirea multiplelor repercusiuni din sectorul energetic ale agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Cele 75 de milioane de euro vin la scurt timp după plata primei tranșe de 50 de milioane de euro din pachetul de asistență macrofinanciară de 150 de milioane acordat Rep. Moldova. De asemenea, UE a oferit Rep. Moldova un alt pachet de asistență în valoare de 60 de milioane de euro, în decembrie 2021. În total,  sprijinul bugetar acordat Moldovei de către Uniunea Europeană în sectorul energetic atinge suma de 135 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău