UE sprijină candidatul din Nigeria la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului (surse)

  • 27 Octombrie 2020 10:14
UE sprijină candidatul din Nigeria la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului (surse)

Uniunea Europeană sprijină candidatura fostului ministru nigerian de Finanțe Ngozi Okonjo-Iweala la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), trimițând astfel un semnal de încredere în Africa, au declarat pentru Reuters și DPA surse din cadrul blocului comunitar, sub protecția anonimatului.

Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala și sud-coreeana Yoo Myung-hee (prima femeie care a condus Ministerul Comerțului de la Seul) concurează pentru funcția de director general al OMC. Organizația, care în prezent este în criză din cauza atacurilor repetate ale administrației Trump, a fost condusă de la înființarea sa în 1995 numai de bărbați. Următorul director general va fi decis prin consens de cele 164 de state membre ale OMC, cu prilejul unei ultime runde de negocieri care vor avea loc la începutul lunii noiembrie.

Sprijinul UE pentru Okonjo-Iweala este considerat un semnal puternic pentru a consolida ordinea multilaterală și un indiciu al încrederii reciproce între blocul comunitar și Africa, susțin sursele.

În vârstă de 66 de ani, Ngozi Okonjo-Iweala este de profesie economist și a fost de două ori ministru de Finanțe și de două ori șef al diplomației în Nigeria. Ngozi Okonjo-Iweala și-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, ea a fost aproape de a deveni președintele acestei importante instituții financiare. Ea vrea ca OMC să ajute țările mai sărace să aibă acces la medicamente și vaccinuri anti-COVID-19 și conduce Gavi - Alianța pentru vaccinuri - un parteneriat între instituții publice, fundații, organizații internaționale și companii, care a ajutat la imunizarea a sute de milioane de copii din întreaga lume.

Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Seul, Yoo Myung-hee a devenit funcționar în cadrul Ministerului Comerțului în 1995 iar ulterior a condus negocierile pentru o serie de acorduri de liber schimb, în special cel dintre China și Coreea de Sud. Yoo Myung-hee a lucrat de asemenea la Ambasada sud-coreeană de la Beijing în perioada 2007-2010.

Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie și diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunțat că va părăsi prematur funcția de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.

Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcționează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanță însă până acum nu a fost utilizată niciodată.

Nicio femeie și niciun reprezentant al unei țări africane nu a condus până acum OMC. Statutul organizației cu sediul la Geneva nu prevede o rotire geografică pentru postul de director general însă, în ultima vreme, au apărut voci care au spus că ar fi timpul ca un african sau o africană să ocupe acest post.

Succesorul lui Azevedo se va confrunta cu provocări considerabile pe fondul creșterii tensiunilor globale și protecționismului în contextul recesiunii provocate de Covid-19. Mai multe dosare importante îl așteaptă pe viitorul director general al OMC: pregătirea conferinței ministeriale din 2021 dar și relansarea negocierilor și calmarea conflictelor care există între OMC și SUA. Washingtonul, care se consideră tratat în mod incorect de jandarmul comerțului mondial, amenință că va părăsi organizația și a paralizat, din luna decembrie 2019, tribunalul de apel al OMC, adică organul de reglementare a disputelor comerciale. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău