UE și Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei

  • 03 Februarie 2023 18:00
UE și Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei

Uniunea Europeană și Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei, relatează Agerpres.

„Susținem crearea unui Centru internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga", transmit UE și Ucraina într-o declarație comună la finalul unui summit UE-Ucraina la Kiev.

Scopul său este "de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra și stoca probele pentru viitoarele procese", se precizează în declarație.

Acest centru este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe cei mai înalți oficiali ruși, o cerere a Kievului.

Curtea Penală Internațională (CPI) nu are competența să judece decât crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina, nu și "crimele de agresiune" ale Rusiei, deoarece Moscova și Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această jurisdicție.

Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalți lideri politici și militari ai țării.

UE susține crearea unei jurisdicții competente pentru acest tip de crimă, însă forma sa exactă ridică întrebări juridice complexe.

Comisia Europeană a înaintat două opțiuni: un tribunal internațional special, bazat pe un tratat multilateral, sau o jurisdicție hibridă, care să țină de dreptul ucrainean, dar care să aibă judecători internaționali.

Ucraina ar dori un tribunal special capabil să îl judece pe Vladimir Putin, bazat pe o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Însă unele țări, cum este Germania, se îndoiesc că ar exista sprijin suficient la ONU pentru crearea unei astfel de jurisdicții, așa că sunt în favoarea unui tribunal hibrid.

Conform Comisiei, acest centru va fi instalat în sediul Eurojust, agenția UE pentru cooperarea judiciară în materie penală.

El va fi integrat unei "echipe comune de anchetă", deja constituită din șase țări din UE (Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România) și din Ucraina și la care participă de asemenea biroul procurorului CPI.

„Vom fi pregătiți să lansăm foarte rapid lucrările", a declarat joi la Kiev președinta Comisiei Europene, anunțând această structură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău