UE și SUA au convenit să exercite un leadership comun pentru asigurarea securității sanitare mondiale
-
14 Octombrie 2022 13:29
UE și SUA au convenit să exercite un leadership comun pentru asigurarea securității sanitare mondiale, cooperând în ceea ce privește pregătirea și răspunsul în caz de pandemie, prevenția, depistarea și tratarea cancerului, precum și cercetarea și inovarea în domeniul sănătății, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene remis caleaeuropeana.ro.
În urma semnării de către Comisie și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a unui acord de consolidare a cooperării în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințările la adresa sănătății publice, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, și secretarul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, s-au întâlnit joi, 13 octombrie, la Washington DC pentru a reafirma angajamentul comun al UE și al SUA de a colabora îndeaproape în domeniul sănătății. Discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe pregătirea și răspunsul în domeniul sănătății, pe cancer și pe cooperarea globală.
Comisarul și secretarul de stat au subliniat faptul că consolidarea prevenirii, pregătirii și răspunsului la pandemii la nivel mondial este o responsabilitate comună care necesită un angajament puternic și cooperare internațională. Aceștia au subliniat faptul că legăturile puternice de cercetare și de producție dintre UE și SUA au contribuit la introducerea cu succes a vaccinurilor COVID-19 în întreaga lume. Ambele părți sunt de acord cu privire la importanța continuării colaborării în domeniul cercetării și dezvoltării de noi vaccinuri care să determine răspunsuri imunitare mai ample, mai puternice și de durată mai lungă și sunt pregătite să se asocieze cu dezvoltatorii unor astfel de vaccinuri noi și promițătoare și să colaboreze cu partenerii pentru a facilita dezvoltarea acestora.
Comisarul și secretarul au discutat, de asemenea, despre Planul European de Combatere a Cancerului și despre SM Cancer Moonshot al SUA în vederea explorării unei cooperări și a unui sprijin sporit în cadrul inițiativelor respective. Ambele părți au subliniat prioritatea comună a îmbunătățirii prevenirii, depistării și tratării cancerului și au salutat discuțiile reînnoite privind cercetarea și inovarea în UE și în SUA, în special pe teme legate de cancerele pediatrice, rare și la adulți. De asemenea, părțile și-au exprimat angajamentul de a colabora în vederea facilitării schimbului de informații privind sănătatea, în conformitate cu normele privind protecția datelor.
Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, oficialii și-au confirmat sprijinul și solidaritatea față de pacienții ucraineni care au nevoie de tratament urgent. În cele din urmă, aceștia și-au reconfirmat cooperarea în contextul lucrărilor în curs de negociere a unui nou instrument privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie, reforma Regulamentului sanitar internațional (RSI), precum și reforma și consolidarea OMS. Fondul financiar intermediar (FIF) nou înființat pentru pregătirea pentru pandemii și securitatea sanitară globală își propune să contribuie la aceste activități. Aceștia au subliniat angajamentul lor comun de a exercita un leadership comun în ceea ce privește asigurarea securității sanitare mondiale și promovarea accesului echitabil la vaccinuri pentru țările cu venituri mici și mijlocii, pe baza experienței dobândite prin intermediul acceleratorului ACT și al pilonului COVAX al acestuia.