UE și OIM au donat 30 de camere video corporale Inspectoratului de Stat al Muncii. Jānis Mažeiks: Vor ajuta personalul să se protejeze de potențiale acuzații de corupție
-
30 Septembrie 12:58
Uniunea Europeană și Organizația Internațională a Muncii au donat astăzi 30 de camere video corporale Inspectoratului de Stat al Muncii, aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Camerele vor fi purtate de inspectori pentru a combate munca la negru, transmite Radio Chișinău.
Donația face parte din proiectul „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța acestor camere video în lupta împotriva muncii nedeclarate, menționând că acestea vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
„Camerele de corp vor oferi o evidență a ceea ce s-a întîmplat la insectorat, în cazul în care va apărea vreo dispută. Echipamentele vor ajuta personalul să efectueze inspecții transparente și să se protejeze de potențiale acuzații de corupție care ar putea afecta reputația instituției. Acest lucru va proteja și mediul de afaceri de potențiale abuzuri și va oferi securitate și transparență”, a declarat Jānis Mažeiks.
La rândul său, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că această donație va contribui și la protejarea drepturilor atât ale angajatorilor, cât și ale angajaților.
„Faptul că introducem aceste camere de corp ne va permite să avem încă o intervenție suplimentară pentru a veghea la integritatea acestei instituții, să protejăm drepturile tuturor angajaților, angajatorilor și drepturile colegilor de la inspectorat”, a precizat Alexei Buzu.
Costurile de achiziție a camerelor corporale se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, regiunea găgăuză, Călărași și Căușeni.