UE și NATO cer talibanilor să pună capăt ofensivei militare în Afganistan: Este în contradicție cu angajamentul pentru o soluționare negociată a conflictului

  • 19 Iulie 2021 15:34
UE și NATO cer talibanilor să pună capăt ofensivei militare în Afganistan: Este în contradicție cu angajamentul pentru o soluționare negociată a conflictului

Reprezentantul NATO de la Kabul și 15 misiuni diplomatice din Aftanistan au transmis luni un mesaj comun, prin care solicită talibanilor să pună capăt ofensivelor militare din această țară, la doar câteva ore după ce o încercare de indentificare a unui compromis pentru un armistițiu a eșuat la Doha, anunță Reuters, citat de Digi24.

Într-un comunicat comun, semnat printre alții de Delegația UE în Afganistan și de Biroul Reprezentantului Civil al NATO la Kabul, se precizează că actuala ofensivă a talibanilor conduce la victime în rândul civililor, strămutarea populației și distrugerea infrastructurii publice în toată țara.

„Ofensiva talibanilor este în contradicție directă cu angajamentul lor pentru o soluționare negociată a conflictului și procesul de pace de la Doha”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Țările semnatare condamnă “informațiile credibile” privind încercări de reprimare a drepturilor femeilor și fetelor și de a închide organizații mass-media private și publice în încercarea de a ascunde abuzurile asupra drepturilor omului și de a reduce libertatea de exprimare.

„Afganii au obținut numeroase realizări în ultimii 20 de ani și își doresc să continue să se bazeze pe realizările lor în ceea ce privește dezvoltarea, drepturile umane și libertate de exprimare. Vrem să subliniem că acest progres realizat în ultimii ani poate fi susținut numai dacă toate părțile lucrează împreună”, se mai arată în comunicat.

De la decizia lui Biden din luna aprilie de a retrage toate trupele americane înainte de data de 11 septembrie pentru a pune capăt celui mai lung război în care sunt angajate Statele Unite, fiind 20 de ani de conflict, talibanii au dus lupte zilnice cu forțele guvernamentale.

Gruparea a demarat o campanie de extindere a influenței sale în întreaga țară, în contextul în care Washingtonul a demarat procedurile de retragere a trupelor la 1 mai și a închis unele baze pe care le-au predat guvernului afgan.

Oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocarea negocierilor și au declarat că talibanii nu au prezentat încă o propunere scrisă de pace, care să constituie un punct de plecare pentru discuții de fond.

În mai, analiști ai serviciilor de informații americane au publicat o analiză potrivit căreia talibanii „ar anula o mare parte” din progresul privind drepturile femeilor afgane dacă gruparea ar recâștiga puterea națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău