UE se pregătește să-și activeze echipa de apărare cibernetică pentru a ajuta Ucraina

  • 22 Februarie 2022 16:53
UE se pregătește să-și activeze echipa de apărare cibernetică pentru a ajuta Ucraina

Uniunea Europeană este pe cale să-și activeze echipa de reacție rapidă la atacuri cibernetice pentru a ajuta Ucraina să facă față atacurilor rusești, a anunțat marți Lituania, liderul unității, relatează AFP și Politico.

Lituania și alte țări membre ale blocului comunitar „activează echipa de răspuns rapid la atacurile cibernetice pentru a ajuta instituțiile ucrainene să facă față amenințărilor cibernetice tot mai mari”, a anunțat pe Twitter Margiris Abukevicius, ministrul adjunct al apărării de la Vilnius, transmite HotNews.ro.

Mișcarea vine după recunoașterea de către Moscova a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente, o acțiune puternic condamnată de Occident care a anunțat un val de sancțiuni împotriva Rusiei.

Luni, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Rusia folosește tactici hibrid pentru a provoca o escaladare a situației.

Rusia, acuzată de atacuri cibernetice repetate asupra Ucrainei

„Vedem campanii de dezinformare, vedem atacuri cibernetice. Vedem știri false evidente răspândite despre Ucraina și vedem o activitate militară crescută”, le-a spus el reporterilor la Bruxelles.

Agențiile ucrainene de securitate cibernetică au avertizat cu privire la atacurile iminente la începutul acestei săptămâni, în lumina unora de mari dimensiuni împotriva site-urilor guvernamentale observate recent.

Kuleba a cerut UE să ia decizii care „ar trimite mesaje clare Rusiei că o escaladare din partea sa nu va fi tolerată și că Ucraina nu va fi lăsată singură”.

„Aceasta include nu numai mesaje politice, semnale politice, ci și câteva acțiuni foarte specifice, cum ar fi sprijinirea dezvoltării sectorului nostru de apărare, sprijinirea securității cibernetice a Ucrainei, adoptarea unora dintre sancțiuni”, a adăugat el.

Echipa UE de securitate cibernetică, creată în 2019, reunește experți croați, estonieni, lituanieni, polonezi și români.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău