”Trebuie să ne unim forțele pentru a învinge coronavirusul și a reconstrui o lume mai bună. Europa își face partea sa. Încă de la început, europenii au expediat 800 de milioane de doze de vaccinuri cu lumea, chiar și atunci când nu aveam suficiente pentru noi înșine. Acum, trebuie să facem un pas înainte, pentru a ajuta la stoparea acestei pandemii la nivel global, pentru a pune capăt foametei, pentru a oferi copiilor din întreaga lume șanse egale. Echipa Europei s-a angajat deja să doneze 500 de milioane de doze de vaccinuri către țările vulnerabile până în vara anului viitor. În plus, Comisia Europeană alocă astăzi 140 de milioane de euro pentru a îmbunătăți securitatea alimentară la nivel mondial și a reduce sărăcia extremă și 25 de milioane de euro pentru programul <<Educația nu poate aștepta>>, care sprijină educația copiilor din zone de conflicte și crize din întreaga lume”, a transmis von der Leyen în cadrul evenimentului, potrivit unui comunicat al instituției pe care o conduce, potrivit caleaeuropeanaro.
Noua finanțare aduce contribuția totală a UE la ”Educația nu poate aștepta” la 52,5 milioane de euro, accelerând impactul, domeniul de aplicare și raza de acțiune a acestui program în întreaga lume.
Educația de calitate este un drept fundamental al omului și joacă un rol-cheie ca accelerator al progreselor în ceea ce privește toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Cu toate acestea, în timpul pandemiei, 1,6 miliarde de copii la nivel mondial nu au fost înscriși la școală, iar milioane de copii s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la studii. Lumea riscă să anuleze decenii de progres.
”Educația nu poate aștepta” este un fond global pentru educația copiilor în situații de urgență și crize prelungite care permite guvernelor, instituțiilor multilaterale și sectorului privat să finanțeze programe educaționale cuprinzătoare pentru copiii și tinerii afectați de criză. Fondul a fost conceput pentru a fi agil și pentru a ajunge la cei mai vulnerabili, inclusiv la fete, copii cu dizabilități, minorități și alți copii marginalizați.
De la înființarea sa în 2016, fondul a ajutat peste 4,6 milioane de fete și băieți vulnerabili care trăiesc în situații fragile și în contexte de criză să aibă acces la o educație incluzivă și de calitate într-un mediu sigur și protector. Educația COVID-19 a fondului în cadrul răspunsului la situații de urgență a oferit învățare la distanță, mesaje de sănătate care salvează vieți și alte tipuri de sprijin unui număr suplimentar de 29,2 milioane de fete și băieți vulnerabili.
Contribuția UE pentru a îmbunătăți sistemele alimentare vine în contextul în care criza climatică globală, epuizarea resurselor naturale și pierderea biodiversității sunt amenințări existențiale pentru omenire și reprezintă provocările globale definitorii ale secolului nostru. Acestea sunt principalele amenințări la adresa asigurării unei securități alimentare și nutriționale durabile pentru toți. Împreună, acestea sunt cauza sănătății precare, a inegalităților, a tulburărilor sociale și a conflictelor.
Sistemele alimentare sunt atât un vector, cât și o victimă a acestor provocări. Cu toate acestea, dacă sunt gestionate și guvernate în mod diferit, ele pot face parte din soluții și pot fi un campion al schimbării, conducând alte sectoare cu soluții și inspirație.
Pentru a reuși, cunoștințele, capacitățile, calitatea parteneriatelor, inovațiile și acțiunile coordonate la nivel mondial sunt de cea mai mare importanță.
O realiniere radicală a sistemelor alimentare din întreaga lume ar putea pune capăt foametei și malnutriției în toate formele sale, promovând în același timp egalitatea de gen, crearea de locuri de muncă, mijloace de trai prospere, oportunități pentru tineri, soluții climatice și sănătatea mediului. Aceasta este ceea ce își propune să realizeze CGIAR prin Strategia sa de cercetare și inovare pentru 2030.
Sprijinul UE va consolida capacitățile și intervențiile CGIAR pentru a-și reînnoi portofoliul de cercetare și inovare pentru a aborda metodele de producție, practicile și politicile aferente și pentru a extinde soluțiile bazate pe natură și abordările bazate pe ecosistem (de exemplu, abordările agroecologice și regenerative, agroforestul, gestionarea durabilă a terenurilor etc.) pentru a îmbunătăți productivitatea bazată pe procese ecologice pentru a contribui la durabilitatea economică, socială și de mediu.
CGIAR, fondat în 1971, este o rețea de 15 centre de cercetare din întreaga lume, cu aproximativ 8.000 de oameni de știință care efectuează cercetări în domeniul sistemelor alimentare din Africa, Asia, Pacific, America Latină și Caraibe, a căror misiune este de a contribui la hrănirea unei populații globale în creștere rapidă.
În prezent, își propune să contribuie la abordarea provocărilor secolului XXI, să transforme sistemele alimentare, de teren și de apă în contextul unei crize climatice și să pregătească lumea pentru șocuri precum cele provocate de COVID-19, în cadrul unei organizații restructurate.