UE se alătură coaliției conduse de SUA împotriva atacurilor comise de rebelii Houthi

  • 21 Decembrie 2023 10:48
UE se alătură coaliției conduse de SUA împotriva atacurilor comise de rebelii Houthi

UE se alătură coaliției conduse de SUA împotriva atacurilor comise de rebelii Houthi, transmite Agerpres.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să contribuie la operațiunea 'Gardianul Prosperității' condusă de Statele Unite și al cărei obiectiv este să protejeze transportul maritim comercial din Marea Roșie de atacurile din Yemen comise de rebelii Houthi, susținuți de Iran, informează EFE.

Cele 27 de state au adoptat această decizie într-o ședință extraordinară a Comitetului Politic și de Securitate al blocului comunitar convocată miercuri de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, care a informat în noaptea de miercuri spre joi despre decizia adoptată, pe contul său oficial X.

'Acțiunile iresponsabile ale Houthi reprezintă o amenințare la adresa libertății de navigație în Marea Roșie', a subliniat Borrell.

În urmă cu două zile, secretarul american al apărării Lloyd Austin a cerut unitate globală pentru a opri atacurile rebelilor șiiți Houthi, amintește EFE.

După izbucnirea războiului în Fâșia Gaza, rebelii Houthi au lansat mai multe baraje de rachete și drone împotriva sudului Israelului și, de asemenea, împotriva navelor care arborează pavilionul statului israelian sau sunt deținute de companii israeliene și care tranzitează Marea Roșie și strâmtoarea Bab al Mandeb (care face legătura între Marea Roșie și Golful Aden).

În prezent, între 10% și 15% din comerțul mondial trece prin Marea Roșie, iar companiile maritime internaționale sunt nevoite să-și devieze ruta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău