UE propune viitoarei administrații Biden un nou parteneriat, 'coloana vertebrală a unei noi alianțe globale'

  • 10 Noiembrie 2020 16:55
UE propune viitoarei administrații Biden un nou parteneriat, 'coloana vertebrală a unei noi alianțe globale'

Uniunea Europeană l-a invitat marți pe președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, să întoarcă pagina trecutului și să accepte un nou parteneriat transatlantic, 'coloana vertebrală a unei noi alianțe globale', transmite AFP, citată de Agerpres.

'Sănătate, climă, digital, reforma sistemului multilateral bazat pe reguli: acestea sunt câteva dintre domeniile-cheie în care cred că Europa poate lua inițiativa și propune un nou program pozitiv cu Statele Unite', a pledat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs prin videoconferință cu ambasadorii la Bruxelles ai statelor membre UE.

'Știm că nu putem reveni la ceea ce a fost. Nici în ce privește comerțul, nici asupra Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP)', a arătat șefa CE.

'Nu putem reveni la exact același program ca acum cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană. Avem nevoie de o nouă abordare. Pentru că lumea întreagă s-a schimbat, la fel ca Statele Unite și Europa', a explicat ea.

'Anumite schimbări în priorități și percepții merg mult dincolo de un singur politician sau de o singură administrație. Și nu vor dispărea în urma unor singure alegeri', a mai subliniat Ursula von der Leyen.

Relații dintre UE și SUA, notează AFP, au fost marcate de tensiuni și confruntări în timpul mandatului președintelui Donald Trump, adversar al multilateralismului și ostil Uniunii Europene, în care vedea un adversar.

Von der Leyen a propus ca noul parteneriat cu Washingtonul să acopere 'toate domeniile, de la securitate la dezvoltare durabilă, de la reglementare tehnologică la comerț, de la egalitatea condițiilor economice mondiale la întărirea instituțiilor mondiale'.

În același timp, Comisia de la Bruxelles cheamă Washingtonul să permită taxarea giganților digitali - în majoritatea lor grupuri americane - 'ieșiți din criză mai rentabili și cu o cotă de piață mai importantă ca oricând'.

Ursula von der Leyen a atras atenția că 'este imposibil ca giganții comerciali să profite enorm de piața noastră unică, dar să nu plătească impozite acolo unde ar trebui'. 'Aceasta dăunează acceptării economiei sociale de piață și nu o vom mai tolera', a insistat ea.

Șefa CE a pledat totodată pentru un acord internațional privitor la taxarea comerțului online pentru 'mijlocul lui 2021', în caz contrar UE urmând să prezinte propria propunere.

Comisia Europeană cere, de asemenea, reguli comune pentru platformele online care au dobândit 'o influență și o putere economică enorme'. Executivul UE vrea reformarea legislației privind serviciile digitale astfel încât să existe posibilitatea eliminării 'tuturor conținuturilor ilegale, simultan cu protejarea libertății de exprimare'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău